Skip to content
Menu

Aç ve hastalıklı farelerle dolu hayalet gemi İngiltere’ye yaklaşıyor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

AMERİKA BÜLTENİ (23 Ocak 2014)

Atlantik’te başı boş halde sürüklenen içi aç farelerle dolu terkedilmiş Sovyet dönemi yolcu gemisinin, İngiltere’ye yaklaştığı tahmin ediliyor. Kuzey Atlantik’in fırtınalı sularında sürüklenen hayalet geminin bir noktada İngiltere kıyılarına vurması ve içindeki aç ve hastalıklı farelerin karaya çıkmasından endişe ediliyor.

Stalin döneminin ünlü aktristlerinden birinin adını taşıyan Lyubov Orlova gemisi, 1976 yılında Sovyet elitlerine Kuzey Buz Denizi’nde ve Antarktika’da seyahat keyfi yaşatmak üzere inşa edildi. Gemiye, 2010 yılında Kanada yetkililerince Newfoundland eyaletinin başkenti St John’da sahipleri hakkındaki haciz kararı nedeniyle el konulmuştu. 2012 yılında ise hurdaya satıldı. Ancak dev gemi iskeleden çekildikten sonraki gün denizde kayboldu. Kanada yetkilileri, 1500 tonluk gemiyi 2013 yılında gemiyi açık denizlerde yeniden bulduklarında, Kanada’ya çekmek yerine uluslararası sularda kendi haline bırakma kararı verdi. Aylardır Kuzey Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde kaybolan 220 metrelik geminin İrlanda veya İngiltere sahillerine çarpmasından endişe ediliyor.

Yetkililer, kış şartlarındaki böylesi bir çarpmanın, açlıktan birbirlerini bile yer duruma gelmiş ve potansiyel hastalıklar taşıyan farelerin sahile çıkması anlamına geleceği uyarısında bulunuyor.

1500 tonluk 220 metre uzunluğunda bir gemi niçin bulunamıyor?

Uzmanlar Lyubov Orlova gemisinin hiç bir sinyal vermeyen tam bir hurda haline geldiğini belirtiyor. Geminin sahillerine vurmasından çekinen İngiliz ve İrlanda sahil ekipleri geçen yıl boyunca geminin yerni tespit etmeye çalıştı. Lyubov Orlova‘nın durumu okyanuslara terk edilen hurda gemi çöplerini de gündeme getirdi. Sadece 2001 – 2010 yılları arasında yıllık ortalama 146 gemi bu şekilde kaybediliyor. Bunlarn yüzde 42’si okyanusun dev dalgaları tarafından yutularak batıyor. Bu yüzden Lyubov Orlova’nın da batmış olma ihtimali yüksek.  Ancak batmaları da onları çevre sorunu olmaktan çıkarmıyor. Fransız çevre örgütü, bu tür gemilerin batarken okyanusu asbest, petrol ve diğer zehirli elementlerle zehirlediklerine dikkat çekiyor.