Skip to content
Menu

Stephen Hawking; Karadelik diye bir şey yok

Black-hole-karadelik

AMERİKA BÜLTENİ (25 Ocak 2015)

Ünlü fizikçi Stephen Hawking, özellikle bilim – kurgu sevenleri hayal kırıklığına uğratacak bir açıklama yaptı: Karadelik diye bir şey yok.

Hawking, arXiv.org’a çarşamba günü yüklenen bilimsel makalesinde, karadeliklerin en azından varsayılan şekilde var olamayacağını savundu. Işığın kaybolmak yerine, radyasyona dönüşerek bu ortamlardan geri dışarı sızdığını anlatan Hawking, klasik teorideki gibi ‘tekil bir hortumlama’nın var olamayacağını belirtiyor. Hawking, kara delikte yaşanananlarla ilgili bilgileri de ‘hava durumu tahminine’ benzetti: Teorik olarak mümkün ama pratikte birebir gerçek olmuyor.

Hawking, bilimsel makalesini, Einstein’in rölativist fiziği ile kuantum mekaniğini uyumlaştırmayı amaçlayan ‘kalkan paradoksu’ denen teoriye bir yanıt olarak yazdı.  Görecelilik teorisine göre, kara delikten içeri giren astronot, evrenin geri kalanındaki fizik kurallarına tabi olmaya devam eder. Geçiş esnasında, ağızda, önce ayaklarının kara deliğe doğru kafasından daha güçlü çekildiğini ve uzadığını hisseder. Buna ‘spagettifikasyon’ deniyor.

Ancak başta teorik fizikçi Joseph Polchinski olmak üzere bazı bilim insanları ise kuantum fiziğine göre kara deliğin ağzına giren bir astronotun, ‘kalkan (firewall)’ denen yoğun bir enerji duvarına çarparak atomize olacağını savunuyor.