Skip to content
Menu

”ABD’den Beklenen Telefon Gelmeyecek Gibi…”

obama-uzgun

30 Mart seçimlerinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Katar Emiri Temim bin Hamed al Sani, Pakistan Başbakanı Navaz el Şerif, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani gibi isimler Başbakan Erdoğan’ı arayarak seçim başarısı nedeniyle tebrik etti.
Batı dünyasından ise henüz kimse aramış değil…

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer, ABD’nin Erdoğan’ı tebrik için aramamasının yüksek bir olasılık olduğuna dikkat çektiği yazısına böyle başlıyor ve şöyle devam ediyor:

Yapılan en ilginç açıklama ise ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nden geldi. Sözcü Marie Harf pazartesi günü düzenlediği günlük basın brifinginde, seçimlerle ilgili soruyu yanıtlarken “Türk halkınıseçimlere katılımları nedeniyle kutlarız” dedi ve seçim sonuçlarının henüz resmen açıklanmamış olmasına atıf yaptı. Harf’in bir başka soru üzerine “Seçim yetkililerineciddi tüm usulsüzlük iddialarını araştırmaları” çağrısı yapması da dikkat çekiciydi.
Peki, önümüzdeki günlerde YSK tarafından kesin sonuçlar açıklandığında ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı arayacak mı?
Büyük olasılıkla hayır!

Çakırözer’e göre, Obama’nın bizzat araması ise ancak Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler normalleştiğinde mümkün olacak. Öte yandan Çakırözer’in yazdığına göre ABD’nin Ankara Büyükelçisi  Francis Ricciardone, ülkesine emekli olmak istediğini bildirdi ve önümüzdeki aylarda ABD’ye dönüyor. Ricciardone’nin yerine gelecek isim bile belirlenmiş:

Son dakikada bir sürpriz olmazsa ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin özel kalem müdürü John Bass yeni Ankara büyükelçisi olacak.

Utku Çakırözer’in yazısının tamamını okumak için tıklayın