Skip to content
Menu

Hristiyan dünyası ‘Kutsal Cuma’yı anıyor; Good Friday nedir?

christians

AMERİKA BÜLTENİ

40 gün önce başlayan oruç mevsiminin (Lent) son haftasını yaşayan Batı Hıristiyan dünyası, en büyük dini bayramları olan Paskalya’nın(Easter) 2 gün öncesinde bugün Hayırlı Cuma’yı (Good Friday) anıyor. Hıristiyan inancında bugünün Hz İsa’nın çarmıha gerildiği gün olduğuna inanılıyor. Perşembe akşamı ise Hz İsa’nın son yemeğini (Last Supper) anmak için kiliselerde özel ayinler yapıldı. Bu yıl Doğu Hristiyan(Ortodoks) dünyası ise Paskalya’yı 1 Mayıs günü kutluyor.

Hristiyanlık inancından, Hz İsa’nın havarileri ile son yemeğini (last supper) yediği ve Yehuda’nın (Judas) ona ihanet ettiği Perşembe akşamından, Paskalya günü gün batımına kadar olan süreye Latince ‘3 gün’ anlamında ‘Triduum’ deniyor.

Good Friday ismi nerden geliyor?

“God be with ye(Tanrı seninle olsun)” ifadesinin zamanla kısalarak ‘goodbye’a dönüştüğüne dikkat çeken bazı dilbilimciler, Good Friday ifadesinin kökeninin de eski İngilizce’de “Tanrının Cuması” anlamına gelen “Godes Friday” deyiminden geldiğini dile getiriyor.

Güney Amerika’daki ülkelerin çoğunda Good Friday resmi tatilken, ABD’de ulusal tatil değil. Ancak bazı eyaletlerde resmi tatil. Dünyanın birçok yerinde Hıristiyanlar Hz İsa’ya ‘’çarmıha gerileceği haçı taşıtılmasını’’ sembolize etmek için ellerinde büyük haçlarla kilise çevrelerinde yürüyor. Filipinler ve bazı Güney Amerika ülkelerindeki bazı Hıristiyan tarikatları ise Hz İsa’nın çilesine ortak olma inancıyla, vücutlarına eziyet eden ayinler gerçekleştiriyor.

Cumartesi gece yarısına kadar yasta kalacak Hıristiyanlar, Cumartesi gece yarısı ayinlerinde yakacakları mumlarla, ‘’Hz İsa’nın dirilerek yeniden göğe yükselişini’’ kutlamaya başlayacaklar.