Skip to content
Menu

İran’a inen gizemli Amerikan uçağının sırrı ortaya çıktı: Gana

rek-jet

AMERİKA BÜLTENİ (19 Nisan 2014)

ABD kamuyounu günlerdir meşgul eden, Tahran Havaalanındaki gizemli Amerikan uçağının sırrı ortaya çıktı. İran Dışişleri Bakanlığı, Perşembe günü ülkeden ayrılan uçağın Gana’daki bir madencilik firması tarafından kiralandığını ve Ganalı üst düzey bazı yetkilileri taşıdığını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde internete düşen bir fotoğrafta özel bir Amerikan uçağı, Tahran Havaalanında park etmiş halde görüntülenmişti. Üzerinde Amerikan bayrağı da olan uçağın Utah Bankasına ait olduğu kısa sürede anlaşılmıştı. Ancak uçağın neden Tahran Havaalanında olduğu gizemini korumaya devam ediyordu. ABD’nin İran’a ambargosu nedeniyle Amerikan uçaklarının bu ülkeye inmesi yasaktı.

İran Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre uçak, Gana devlet başkanının kardeşinin de aralarında olduğu üst düzey bazı Ganalıları Tahran’a getirmişti. Gana, ABD ile de ilişkileri iyi durumda olan bir Baı Afrika ülkesi. Ancak İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü uçakta tek bir Amerikalı bile olmadığını söyledi. New York Times gazetesinin ulaştığı resmi bilgiler, Utah Bankası’nın sahip olduğu uçağın, Gana devlet başkanı John Dramani Mahama’nın kardeşi İbrahim Mahama’ya ait Akra merkezli bir madencilik şirketince kiralandığını gösteriyor.

Uçağın hafta başından itibaren tartışılmaya başlanmasından sonra, dünyadaki tüm havaalanlarında özel jetlerin iniş kalkışlarını fotoğraflama meraklıları, söz konusu uçağın yakın geçmişteki trafiğinde çektikleri fotoğrafları internetten paylaşmışlardı. Uçak Tahran Mehrabad Havaalannn VIP bölümünde fooğraflanmadan 6 ay önce Londra havaalanından Akra’ya uçmak için hazırlanırken fotoğraflanmıştı. Yine uçağın Davos zirvesi sırasında burada olduğu da anlaşıldı.

Gana firması için herhangi bir ambargo yasağı yoktu ama ABD’nin ambargosu nedeniyle, Utah Bank, uçak Tahran’a gitmeden ABD Hazine Bakanlığı’ndan izin almak zorundaydı. ABD’li yetkililer böyle bir iznin söz konusu olup olmadığı hakkında ise henüz bir açıklama yapmadı.