Skip to content
Menu

Uçaklarda koltukların darlığından yakınanlar, bunlar iyi günleriniz!

rek-ucak-koltuk-ekonomi-kabini

AMERİKA BÜLTENİ (21 Nisan 2014)

Havayolu şirketlerinin, yolcu uçağına daha fazla yolcu alabilmek için ekonomi bölümündeki koltuk alanlarını iyice daraltması bir çok kişi için uçak yolculuğunu adeta bir işkenceye çeviriyor. Ancak eğer artık bundan daha fazla yolcu alamazlar diye düşünüyorsanız, İstanbul dolmuşlarının yolcu alma kapasitesi hakkında yanıldığınız kadar yanılıyorsunuz.

Trend bu şekilde devam ederse, bugünlerdeki daracık koltukları bile yakın gelecekte, ‘ferah şekilde yolculuk ettiğimiz günler’ diye hatırlayabiliriz.

Almanya’nın Hamburg şehrinde düzenlenmekte olan Uçak İç Dekorasyonu Fuarında, uçak firmalarına, ekonomi kabinlerine bugünkünden bile daha fazla yolcu alabilmenin yollarını gösteren düzinelerce proje sergileniyor. Bazı dekorasyon konseptlerinde yolcuların yüz yüze oturması bile öngörülmüş. Örneğin Fransız Zodiac Airspace firmasının kısa mesafeli uçuşlar için geliştirdiği tasarımında, üçlü koltuk sırasında ortadaki koltuk geriye yanlarındaki iki koltuk ileriye bakıyor. Kolların konulduğu kolluklar bu tasarımda yer almıyor. Yolcunun koltuğuna geçmesini kolaylaştırmak için de koltuk oturma yerleri katlanır yapılmış. Bir diğer dikkat çeken özellik de koltuğun minderinin oldukça ince olması. Zodiac yöneticilerine göre, uçak koltuğunu metr treni koltuğuna benzetmeye başlamış bu trende uçak firmalarının ilgisi çok büyük.

İrlanda firması Thompson Aero Seating’in tasarımında ise, koltuklar uçağın ön tarafında doğru düz dizilmiyor da, sağ ve sola açılı diziliyor. Bu da hem daha fazla koltuğa yer açarken, yolcunun alanını daha fazla daraltmamayı öngörüyor.

Bir projede ise, uçağın arka tarafındaki tuvaletler de yeni koltuk sıralarının konmasına imkan verilecek şekilde tasarlanmış.

Bugünlerde uçağa bindiğinizde darlıktan yakınmayın da hala vaktiniz varken, o darlığın keyfini çıkarın.