Skip to content
Menu

Papa, insanlarla arasına giren koruma komutanını emekliye sevketti

rek-papa-isvicre-muhafiz
Papa Francis, Vatikan’da yüzyılların geleneği olan Papa’nın İsviçreli Muhafızlarla protokol mesafesinde olma geleneğini Ekim ayında kırarak yanından geçtiği İsviçreli muhafızla tokalaşmıştı.

AMERİKA BÜLTENİ (6 Aralık 2014)

Katolik dünyasının ruhani lideri ve Vatikan devlet başkanı Papa Francis, sıradışı liderliğini yeni bir boyuta taşıdı. Vatikan’ın resmi gazetesi L’Osservatore Romano’da Çarşamba günü yayınlanan bir cümlelik haberde, 500 yıldır Vatikan’ı ve Papa’yı koruyan İsviçreli Muhafız Birliğinin komutanı Albay Daniel Anrig’in ay sonu itibarı ile emekliye sevkedildiği belirtildi. Haberde bu son derece önemli kararın gerekçesi belirtilmedi ama Vatikan’a yakın kaynaklar, halkla mütevazı şekilde iç içe olmayı seven Arjantinli Papa’nın komutanı, aşırı protokolcu ve ‘tötonik şövalye üsluplu’ bulduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz Mart ayında Papa seçilen Francis, göreve başladığından beri prokol gelenekleriyle sorun yaşıyor. Anlatılanlara göre 77 yaşındaki Papa yakın zaman önce sabah uyanıp dairesinden dışarı çıktığında bir İsviçreli muhafızın bütün gece kapısında ayakta beklediğini gördü. Papa askerden derhal oturmasını istedi. Ancak asker, ‘oturamam bu talimatlara aykırı’ diye itiraz etmek isteyince kızan Papa, ‘burda emirleri ben veririm’ dedi. Ve derhal gece boyunca ayakta beklemekten yorgun düşmüş askere giderek bir cappuccino kahve satın alıp getirdi.

Roma merkezli Il Messagero gazetesi şimdiden ‘Halkın Papa’sı’ lakabı verilen Cizvit Papa’nın, İsviçreli muhafızların daha esnek ve daha az askeri olmalarını istediğini yazdı. Papa’nın koruma tedbirlerinden genel olarak hiç hoşlanmadığı biliniyor. Son olarak Türkiye ziyaretinde de tüm ısrarlara rağmen zırhlı bir limuzin yerine mütevazı bir otomobil ile dolaşmıştı.

İsviçreli Muhafızlar Birliği, 1506 yılında dönemin Papa’sı İkinci Julius’a bağlı paralı askerlerin bir birimi olarak kurulmuştu. 110 kişilik özel birlik, Papa’nın ve Vatikan’ın güvenliğinden sorumlu.

İLGİLİ HABER

Papa: Marksist değilim, ama…