Skip to content
Menu

Atıyla şehir içinde sürat yaptığı için tutuklanan ABD Başkanı

ulysses-grant-at-cincinnati-horse
Atlara düşkünlüğüyle bilinen Başkan Ulysses Grant, ordu komutanı olduğu günlerde ünlü atı Cincinnati ile.

CEMAL TUNÇDEMİR (9 Aralık 2014)

ABD başkanlarıyla ilgili en ilginç anekdotlardan biri de bir ABD başkanının, atlı arabasını Washington DC sokaklarında süratli sürdüğü için tutuklanması ve atlı arabasına el konulmuş olmasıdır. Hiç şüphesiz, bir Amerikan Başkanının tek başına başkent sokaklarında kendü sürdüğü atlı arabasıyla dolaşması da, kurallara uymadığı için bir polis memuru tarafından tutuklanması kadar ilginç bir detaydır. Bugün ABD Başkanının konvoyunun, Washington DC’deki hız limiti levhalarına uyduğunu söyleyebilmek çok zor. Peki kimdi bu başkan?

ABD’nin 1869-1877 yılları arasında iki dönem başkanlığını yapan 18’nci başkanı Ulysses S. Grant. Yani, Amerikan İç Savaşı’nda kuzey ordularının efsane komutanı olan General Grant. İç Savaş’ın sona ermesinden 3 yıl sonra yapılan seçimde ABD Başkanı seçildi. ABD Başkanı seçildikten bir süre sonra Başkan Grant, Washington DC’de kendi kullandığı atlı arabasıyla bir yere giderken aşırı hızla sürmesi üzerine kendisini durduran polis memuru tarafından tutuklandı. Bu olayla ilgili en detaylı bilgiler Washington Post gazetesinin 7 Kasım 1925 tarihli nüshasında LeCount Chestnut imzasıyla yayınlanan özel haberde aktarılmış. Haberin bir bölümü şöyle:

William West, bir zamanlar başkan tutuklamış bir atlı polistir. Başkan Ulysses S. Grant’ı kendisiyle beraber karakola gitmeye mecbur etmiş ve orada Başkan’a hız cezası kesmiştir. Başkan Grant, favori atlarının çektiği iki tekerlekli arabasıyla başkentte ilerlerken, hızlı gittiğini düşünen West onu durdurmuş ve işlediği suç konusunda bilgilendirmiştir. Ardından da tutuklamıştır. Başkan Grant ve polis memuru West bu olaydan sonra yakın arkadaş oldular. West ahbabı olduktan sonra Amerikan başkanına kendisinin de ‘hız manyağı’ olduğunu itiraf etti ve görevde değilken hızlı at sürdüğü için o güne kadar 20’den fazla kez ceza yediğini açıkladı. West’in de iyi atlardan oluşan bir ahırı olması, kendisi gibi atlara düşkün Amerikan başkanıyla ahbap olmalarında en önemli ortak noktaları olmuştu.

Grant’ın tutuklanmasından bir gün önce, polis tarafından durdurulduğu kavşakta bir bir kadın ve 6 yaşındaki çocuğu at çarpması sonucu ciddi şekilde yaralanmıştı. Bu tür olaylar sebebiyle Washington polisi, hızlı at sürenlere karşı teyakkuza geçmişti. Yani, Başkan Grant’ın at sürdüğü M Sokağı ile 13 Sokağın kesiştiği bölge onun için oldukça yanlış zaman ve yanlış yerdi.

Polis memuru West, başkanı hızla atıyla ilerlerken görünce bağırır ve bunun üzerine Başkan atlarını durdurur. ‘’Ne istiyorsunuz memur bey?’’ diye sorar Grant. ‘’Sayın Başkan, hız sınırı konusundaki kuralı ihlal ettiğinizi söylemek istiyorum’’ der memur West ve devam eder:

‘’Sizin hızınız, başka at sürücülerini de hız konusunda cesaretlendiriyor. Ve buralarda karşıdan karşıya geçmeye çalışan yayaların yaşamını tehlikeye atıyorsunuz. Dün akşam bir kadın böyle bir hızın kurbanı olarak yaralandı.’’

‘’Çok özür dilerim’’ der Başkan Grant ve söz verir: ‘’Bundan sonra hız sınırlarına uyacağım. Bahsettiğiniz kadının durumu nasıl? Durumu ağır mı?’’.

Başkanın söz vermesi üzerine polis memuru gitmesine izin verir. Ancak ertesi gün Başkan Grant verdiği sözü unutur ve yine hız yapar. 13’ncü Sokak’tan aşırı hızla gidip M Sokağı’na dönerken durması istenir. Aşırı hızdan 14’ncü Sokak köşesinde ancak durabilir. Onu durduran polis memuru tanıdıktır. Kendisine yaklaşınca Başkan Grant sorar: ‘’Hız kurallarını ihlal mi ettiğimi mi düşünüyorsun memur bey?’’

‘’Evet kesinlikle böyle düşünüyorum sayın Başkan’’ diye yanıt veren polis memuru West’in ağzından şu tarihi sözler dökülür:

‘’Sizi dün hız konusunda uyardım sayın başkan. Ve siz efendim bir daha olmayacak dediniz. Devlet başkanımıza bunu yapmak zorunda kalacağım için çok üzgünüm efendim ama görevim açık ve net: Sizi tutuklamam gerek.’’

Washington Post haberine göre bundan sonra Başkan Grant, memur West’ten arabayı onun sürmesini istedi ve kendisi de onun yanında oturarak karakola gittiler. Grant burada cezanın miktarı olan 20 dolar üzerinde olmadığı için buna denk gelen bir eşyasını rehin bırakarak karakoldan ayrıldı. Bu olay, kendisi de atlara ve hıza düşkün polis memuru West ile Başkan Grant arasındaki dostluğun başlangıcı oldu.

Amerikan başkanı olarak ilk kez tutuklansa da bu Ulysses S. Grant’ın ilk tutuklanması değildi. Başkan olmadan önce henüz daha ABD ordusunun komutanı generalken, 1866 yılının 1 Ocak günü ve aynı yılın 11 Nisan günü olmak üzere iki kez daha hız yaptığı için tutuklanmıştı. Nisan ayı tutuklaması da aslında son derece sıradışı bir detaya sahiptir. ABD’de köleliği yasaklayan iç savaşın hemen akabinde, köle karşıtı ordunun başkomutanını hız yaptığı için tutuklayıp ceza yazan polis memuru bir siyahtı. Adeta, ‘dostluk başka görev başka’ demişti bu memur. General Grant da, ‘ben seni kölelikten kurtardım, beni nasıl tutuklarsın?’ demek gibi bir yüzsüzlük yapmamıştı. Kural belliydi ceza belliydi. Polis görevini yapmalıydı.

Amerikan demokrasinin parladığı anlardan biriymiş, hiç şüphesiz…