Skip to content
Menu

ABD’de yeni yıl ile beraber yüzlerce yeni yasa yürürlüğe girdi

 

kongre-binasi-abd

AMERİKA BÜLTENİ (1 Ocak 2014)

California eyaletinde yaşayan 1 milyondan fazla kaçak göçmen Cuma gününden itibaren sürücü ehliyetine sahip olabilecek. Eyalet Kongresi’nin 1 Ocak 2015 itibarı ile yürürlüğe giren yasası ile ABD’ye yasadışı yollardan girmiş veya veya vizesi sona erdiği halde yasadışı kalan California sakinleri, artık eyalette yasal şekilde otomobil kullanabilecek. Ayrıca, kendi ülkesinde doktor, hemşire, diş hekimi gibi mesleki lisansı olan kaçak göçmenler, California’da artık mesleklerini icra etmek için lisans almak istediklerinde Sosyal Güvenlik Numarası istenmeyecek. Bunlar California eyalet kongresinde geçen yıl kabul edilen ve yürürlüğe giren 931 yeni yasadan ikisi.

ABD genelinde yüzlerce yeni yasa 1 Ocak 2015 günü yürürlüğe girdi. İşte onlardan bazıları:

  • New York’ta bilgisayar, televizyon, video oyun konsolu ve diğer elektronik eşyaların çöpe atılması 1 Ocak’tan itibaren yasak. Üretici firmalar New York’ta bu tür ürünlerin evlerden toplanması ve geri dönüşümde kullanılmasını finanse etmek zorunda olacaklar.
  • California’da geçen yıl iki eyalet senatörünün adının karıştığı rüşvet skandalından sonra geçirilen yasa ile, rüşvet suçlarında savcıların soruşturma sınırlarını seçilmişler aleyhine genişleten yasa yürürlüğe girdi. Ayrıca kesinleimiş suçlarda, para cezası da alınan rüşvetin iki katına çıkarıldı.
  • North Carolina eyaletinde ev ve arazi satacaklar, evin altındaki petrol ve gaz haklarını da satıp satmadıklarını da satışta beyan etmek zorunda artık. Böylece alıcı, satın aldığı ev veya arazinin altında petrol ve gaz arama hakkına sahip olup olmadığını bilecek.
  • California’da bir kişinin rızasını almadan onun çıplak göründüğü fotoğraf veya videonun yayınlanması veya paylaşılması, ‘genel düzeni bozan suç’ kapsamına alındı. Yasa ile, böylesi bir paylaşımın kurbanı, suçu işleyenden, ‘mahlas isim’ kullanarak, maddi manevi tazminat zararı talebinde bulunabilecek.
  • California’da köpeklerini çok seven, ve dışarıda yemek yemeye gittiklerinde de onları da yanlarında götürmek isteyenler için de sevindirici bir yasa var. Restoranlarda ev hayvanı yasağı kısmen kaldırıldı. Köpek sahipleri, bahçesi, veya açık hava masaları olan restoranlarda, bu açık hava kısımlarında ev hayvanlarıyla yemek yiyebilecekler. Ancak hayvanların mobilyaların üzerine çıkmaması şartıyla…
  • 20 eyalette asgari ücret arttı. ABD’de federal asgari saat ücreti limiti halen 7.25 dolar seviyesinde. 20 eyaletteki yaklaşık 2,5 milyon çalışanın asgari saat ücreti 1 dolardan fazla zamlanarak ortalama 8 dolara ve en yükseği 9.15 dolara yükseldi.
  • 5 eyalette benzin vergisindeki artış nedeniyle benzin fiyatları artacak. En yüksek artış galonda 9.8 cents ile Pennsylvania eyaletinde olacak. 1 galon benzin için Virginia, 5.1 cents; Maryland, 2.9 cents; North Carolina, 1 cent; ve Florida ise 0.3 cents artışa sahne olacak. New York, Nebraska, Vermont, West Virginia ve Kentucky eyaletlerinde ise küçük çaplı indirim yürürlüğe girecek.
  • California eyaletinde plastik alışveriş poşetlerinin kullanımı da yasaklanmıştı. Yasak 1 Temmuz 2015’te yürürlüğe girecek. Ancak yasağa karşı çıkanlar için referendum için imza topluyor. Eğer Kasım’da referendum için yeterli imzayı toplayabilirlerse, yasanın yürürlüğe girmesi referandumdan sonrasına kalacak.
  • Bitcoin de dahil dijital paralar artık California’da para yerine kullanılabilecek.
  • California’da dikkat çekici yeni yasalardan biri de eğitimde cinsel eşitliği sağlama yasası. Yeni yasa ile kamu okulları, spor etkinliklerine ve takımlarında yer alan kız ve erkek öğrenci sayılarını beyan etmek zorunda. Böylece farklı cinselerin spor aktivitelerine eşit şekilde katıldığından emin olunacak.

Marihuanacılar biraz daha beklemek zorunda

Alaska, Oregon, Washington eyaletleri ile Washington DC şehri sakinleri, Kasım ayındaki referandumda marihuana içme ve bulundurma serbestliğine ‘evet’ demişlerdi. Ancak, biraz daha beklemeleri lazım.

Alaska’da marihuana yasası Şubat ayında yürürlüğe girecek. Oregon’da ise 1 Temmuz’da. Başkent Washington DC’de ise işler biraz daha karışık. Başkent sakinleri büyük çoğunlukla, 2 onz’a kadar marihuana bulundurmaya veya bahçesinde 6 köke kadar marihuana yetiştirmeye evet demişti. Ancak, Washington DC üzerinde idari yetkisi olan ABD Kongresi, şehrin bütçesinden marihuana düzenlemesini koordine etmek için bütçeye ödenek ayırmadı. DC Belediye Meclisi Başkanı Phil Mendelson, bu ay Kongre’ye yeni bir şehir yasası sevkedeceklerini söyledi. ABD Kongresi’nin, başkent meclisinden gelen yasayı 30 gün içinde onaylaması veya veto etmesi gerekiyor. Mendelson ve diğer demokratlar, ABD Kongresi’ndeki Cumhuriyetçilerin yasayı onaylayacağını, çünkü bu konuda farklı düşünen Libertaryan Cumhuriyetçiler ile muhafazakar Cumhuriyetçiler arasında bir bölünme görüntüsü oluşmasını istemeyeceklerini düşünüyor.