Skip to content
Menu

Usta gazeteci anısına bir yalan karıştırdı, kariyeri ve saygınlığı yerle bir oldu

Brian-Williams

AMERİKA BÜLTENİ (11 Şubat 2015)

ABD’nin televizyon haberciliğinde en ünlü ve en etkili isimlerinden biri olan Brian Williams, Irak Savaşı günlerine ait bir hatırasına bir yalan detay eklediği için, hayatının en zor günlerini yaşıyor.

NBC yayın ağının ana haber bültenini yöneten ve sunan Brian Williams, 30 Ocak 2015 günkü yayında, Irak Savaşının başlangıcında 24 Mart 2003 günü içinde olduğu helikopterin bir RPG füzesine hedef olduğu için zorunlu iniş yaptığını söyledi. Ancak, o gün saldırıya uğrayan üç helikopterden birinde bulunan uçuş mühendisi Lance Reynold’un medyaya gerçek hikayeyi anlatması, Williams’ın hem kahramanlık hikayesini hem de mesleki kariyerini sarstı. Reynold ve diğer üç tanık kendilerinin bindiği helikopterin saldırı nedeniyle zorunlu iniş yaptığını, gazeteci Williams’ın içinde olduğu helikopterin ise olaydan yarım saat ile bir saat arasında bir süre sonra olay bölgesine geldiğini söylediler.

Özür diledi ama yetmedi

Bunun üzerine Williams, 4 Şubat günü, 12 yıl önce yaşanmış bir hadiseyi yanlış hatırladığını belirterek seyircilerinden özür diledi. Ancak bu özür onu kurtarmaya yetmedi. NBC Televizyonu, 6 Şubat günü Brian Williams’ın Irak Savaşı süresince yaptığı bütün habercilik konusunda inceleme başlattıklarını açıkladı. Brian Williams, ertesi günü, incelemenin selameti için geçici olarak işinden ayrıldığını duyurdu. Ancak bir hatırasına kattığı bir yalan, usta gazetecinin bütün kredisini bitirdi. Tepkiler ve eleştiriler dinmeyince NBC yayın ağı 10 Şubat günü, 11 yıldır NBC’nin haberlerini yöneten ve sunan Brian Williams’ın iş akdinin 6 aylığına maaş ödemesiz askıya alındığını açıkladı.