Skip to content
Menu

Boykot kelimesi nasıl ortaya çıktı?

Kamu okullarındaki ayrımcılıkları protesto etmek için 1960'lı yıllarda Chicago ve New York'taki okul boykotlarına yüzbinlerce öğrencinin ailesi katıldı.
Kamu okullarındaki ayrımcılıkları protesto etmek için 1960’lı yıllarda Chicago ve New York’taki okul boykotlarına yüzbinlerce öğrencinin ailesi katıldı.

AMERİKA BÜLTENİ (13 Şubat 2015)

1870’li yıllardan itibaren İrlanda’nın kırsal kesimlerinde arazileri işleyen marabalarlai İngiliz toprak ağası lordlar arasındaki başlayan gerilim bugün ‘İrlanda Toprak Savaşları’ diye anılıyor.

1880’de hasatların düşük olması yüzünden İngiliz kökenli toprak ağası Lord Erne, topraklarında çalışan kiracı marabalara, kiralarında yüzde 10 indirim yapmayı teklif eder. Kiracılar yani marabalar ise bu indirimi düşük bularak yüzde 25 indirim olmasını talep ederler. Bunun için protestolarda da bulunurlar ancak Erne bunu geri çevirir. Toprak ağası Lord Erne’nin kiracılarla ilişkilerini düzenleyen ve kiracıların kiralarını toplamakla görevli kişi Charles Boycott adında eski bir İngiliz yübaşısıdır.

Yüzbaşı Boycott, protestolara son vermemeleri üzerine 11 kiracının işine son verir. Yoksul köylülerin kiraladıkları arazilerdeki haklarını savunmak için kurulan Irish Land League adlı organizasyonun liderlerinden politikacı Charles Stewart Parnell, maraba köylülere, toprak ağalarının kira toplayıcılarına saldırmak yerine, şiddet içermeyen daha etkili bir yöntem önerir: Kira sözleşmesine son verilen kiracı köylü yerine hiçbir köylü o toprağı kiralamayacak.

Bu mücadele yöntemi ilk kez Yüzbaşı Boycott’a karşı uygulandı. Yüzbaşı Boycott, bir anda izole oldu. İşçileri tarlalarda ve ahırlarda işi bıraktı. Evindeki işçiler bile çalışmadı. Yerel esnaf onunla ticaret yapmayı reddetti. Hatta mahalli postacı bile onun mektuplarını taşımayı reddetti. Tarlada kalan hasadı toplamak için başka şehirlerden 50 gönüllü buldu. Onları, yerel halktan korusun diye 1000 asker kiralandı. Bu koruma masrafı, hasattan toplanan ürünün gelirinden fazlaydı. Birkaç hafta sonra yüzbaşı Boycott’un düştüğü durum medyada yankılandı. New York Tribune muhabiri James Redpath, Boycott’un yaşadıklarını uluslararası medyaya taşıyan ilk gazeteci oldu. Kısa sürede yüzbaşının soyadı, isimden fiile dönüştü. The Times gazetesi 1880 yılı Kasım ayında, organize izole etme eylemine ‘boycott’ adı verdi.