Skip to content
Menu

Darbe Meclisi, çıkardığı kanun sayısında rekora koşuyor

rek_Thailand-meclisi-NLA
220 üyeli Tayland Meclisi, geçen yıl Mayıs ayındaki darbeden sonra, 2014 yılının Eylül ayında, faaliyetine başlamıştı.

AMERİKA BÜLTENİ (13 Mart 2015)

Haftada sadece iki oturum gerçekleştiriyor. 220 üyesinden çok azı yasama faaliyeti ve kanunlar hakkında hukuksal bilgi birikimi ve deneyime sahip. Ama Tayland Meclisi (NLA), açıldıktan sonraki 6 ayda dünyanın en fazla kanun üreten meclislerinden biri oldu. Çünkü, bu Meclis, kanunları aslında kendisi üretmiyor. 2014 yılında yönetimi ele geçiren cunta yönetiminin hazırlayıp gönderdiği metinleri, üzerinde çok durmadan bir gecede yasalaştırıyor. Reuters haber ajansının haberine göre, son 6 ayda, kamuoyunun görüşleri hiç alınmadan, çok geniş bir yelpazede 61 kanun geçirildi. 100 kadar kanun tasarısı ise ‘geçirilmek üzere’ Meclis gündemine alındı.

Tayland Anayasasını Koruma Dernekleri Birliğinin başkanlığını da yapan aktivist Srisuwan Janya tepkisini, ‘’Bu Meclis’in üyeleri, kanunun ne anlama geldiğini öğrenmeden kanun yapmamalılar. Örneğin, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu, insanların toplantı ve gösteri yapma hakkını kaldırıyor’’ şeklinde dile getiriyor.

Cunta meclisinin bu sorumsuz üretkenliğinin en büyük kurbanı ise, özgürlükler. Gelecek yıl yapılması planlanan genel seçimler öncesinde cuntanın ülke üzerindeki gücünü pekiştirmek için çıkarılan güvenlik yasalarıyla, protesto gösterilerine ciddi kısıtlamalar getirilirken, güvenlik birimlerine ‘gerekçe göstermeden aylarca gözaltına alma’ yetkisi verildi. Enformasyon ve İletişim Teknolojileri Bakanı Pornchai Rujiprapa ise, güvenlik yasalarını eleştirilerin haksız yere endişelendiklerini savundu.

‘’Yingluck’s Puea Thai Party’’ adlı politik partinin üyesi Samart Kaewmeechai ise, Meclis’in kamuoyunun görüşlerini almadan veya dikkate almadan üst üste yasalar çıkarmasını eleştirerek, ‘’Yasama faaliyetimizde nicelik var ama nitelik yok. Çıkarılan yasaların, halkın ihtiyaçlarıyla ilgisi bulunmuyor’’ diye konuştu.

Tayland Meclisi yönetimi ise, çıkarılan yasaların Meclis iradesinin ürünü olmadığını gizleme gereği bile duymuyor. Meclis Başkan Yardımcısı Peerasak Porchit, Reuters’a konuşurken, ‘’Çıkardığımız yasaların çoğu, NCPO’nun talebiydi’’ açıklamasında bulundu. NCPO, Cunta lideri general Prayuth Chan-ocha tarafından kurulan ‘Kamu Barışı ve Düzeni Ulusal Konseyi’nin kısaltması.

***

İLGİLİ: Meclis binası bir ülkenin demokrasisi hakkında ne söyler?