Skip to content
Menu

Sadece Putin değil Kremlin’in paralı troll ordusu da kayıp

vladimir-putin-glasses

AMERİKA BÜLTENİ (16 Mart 2015)

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin 11 gündür kayıp. Bütün dünya 5 Mart’tan beri kamuoyu karşısına çıkmayan Putin’in nerede olduğunu merak ediyor. Bu belirsizlik de, ‘Rusya’da darbe oldu’ fısıltısından, Putin’in öldüğüne kadar bir çok söylenti dolaşmasına neden oluyor. Ancak bu belirsizlik ortamında Ukraynalı aktivistler ile Rus muhaliflerin dikkatini çeken bir konu daha var. Putin’in sosyal medyada propaganda için kullandığı paralı troll ordusu da birkaç gündür sessizliğe gömülmüş durumda. Putin’in gün içinde yaptığı konuşmalardaki gündemlerine göre bu troll ordusu muhalifleri, başta Twitter olmak üzere sosyal medyada taciz edip, kampanya yürütüyordu. Bu Troll ordusu medya sitelerine de yorum yağdırmasıyla sık sık gündeme geliyordu. Günde ortalama 40 bin okuyucu yorumuna muhatap olan Guardian gazetesi editörleri 2014 yılı Mayıs ayında, Kremlin’den orkestra edildiğine inandıkları bir yorum bombardımanı altında olduklarını kamuoyu ile paylaşmışlardı.

Peki Putin’in yanı sıra troll’lerin de sessizliğe gömülmesinin anlamı ne olabilir? Putin, grip oldu diye troller niye sussun ki..? Huffington Post’ta yazan gazeteci Andrea Chalupa’ya göre bu ‘ağır çekim bir darbe’nin sonucu olabilir. Veya, farklı güçlerin bir çatışma içine girdiği ortamda, trollerin sessizliği ‘Kremlin’de ciddi bir temizlik’ yürütüldüğünün işareti. Bu iddiaya göre troller de ”yeniden yazmak için kendilerine yeni metinler hazırlayacak yeni efendilerini bekliyor”.

Putin’in yeniden ortaya çıkıp aynı güçle sarayından Rusya’nın Orwellian Büyük Ağabey’i olup olmayacağı yakında ortaya çıkacaktır. Ama bugün için kesin olan şey, Rusya’nın mevcut durumunun ‘sürdürülebilir’ bir durum olmadığı. Ülkeden kaçan sermayenin miktarı 151 milyar dolara çıkarken dolar rezervi 50 milyar dolar azaldı. Ve son kamuoyu yoklamaları Rusların yüzde 68’inin genç askerlerin savaşlarda ölmesine sıcak bakmadıklarını ortaya koyuyor.