Skip to content
Menu

Obama, Nevruz mesajında İran’a seslendi: Farklı bir gelecek için onyıllardır en iyi fırsat

obama_1AMERİKA BÜLTENİ (20 Mart 2015)

ABD Başkanı Barack Obama bir Nevruz mesajı yayınladı. Obama, ”ABD’de ve Dünyanın her yerinde Nevruz’u kutlayanlar, Nevruzunuz kutlu olsun” diye başladığı mesajında daha sonra İran liderlerine ve halkına seslenerek, ”iki ülke arasında farklı bir gelecek için onyıllardır sahip olduğumuz en iyi fırsata sahibiz’’ dedi. Obama şöyle devam etti:

Önümüzdeki günler ve haftalar çok kritik. Müzakerelerimizde ilerleme sağladık ama görüş ayrılıklarımız hala var. Ve hem her iki ülkede hem de üçüncü ülkelerde diplomatik çözüme karşı insanlar var. İran halkı, size mesajım, istediğimiz gelecek için beraberce sesimizi yükseltmeliyiz.

İran’ın, dünyayı, nükleer programının barışçıl olduğu konusunda ikna edebilmek için anlamlı ve doğrulanabilir adımlar atması gerektiğini ifade eden Başkan Obama, şöyle konuştu:

Bu anlamda, İran liderleri iki yolla karşı karşıya. Makul bir anlaşmaya yanaşmazlarsa, İran’ı bugünkü yolda tutmaya devam edecekler. İran’ı ve İran halkını dünyanın büyük bölümünden izole eden, İranlı ailelere büyük zorluklar yaşatan ve çok sayıda İranlı genci hakettikleri işlerden  ve fırsatlardan mahrum bırakan bu yolda…

Diğer yandan, İran liderleri makul bir anlaşmaya yanaşırlarsa, İran halkı için daha büyük fırsatlara ve daha iyi bir yöne yol açarlar. Dünya ile daha fazla ticarete ve bağ. Daha fazla yabancı yatırım ve istihdam. İranlı öğrenciler için daha fazla kültürel değişim, fırsatlar ve yurtdışına seyahat imkanları… Bilim, teknoloji ve yeniliklerde daha fazla ortaklık. Bir başka deyişle, nükleer anlaşma, büyük bir uygarlığın mirasçıları olarak dünyaya verecek çok şeyi olan sizler için, daha aydınlık bir geleceğin kapısını açmaya yardımcı olabilir.

Obama’nın Nevruz mesajını aşağıdan izleyebilirsiniz: