Skip to content
Menu

Japon Başbakan, muhalif milletvekiline sesini yükselttiği için özür diledi

rek-shinzo-abe

AMERİKA BÜLTENİ (1 Haziran 2015)

Japonya Meclisi, pazartesi günkü çalışmalarına sıradışı bir özür konuşmasıyla başladı. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Meclis’in gündemine geçmesinden önce söz alarak, geçen hafta savunma konusundaki yasa tasarısının görüşmeleri sırasında bir muhalefet milletvekiline karşı sözlü sataşmasından dolayı özür diledi.

Abe, Japon Parlamentosu’nun alt kanadı komisyonunda, ‘barış ve güvenlik’ yasa tasarısı görüşmelerine başlarken, ‘’Sözlerimden dolayı bir kez daha özür diliyorum. Bundan sonra daha alçakgönüllü şekilde davranacağım’’ diye konuştu:

Geçtiğimiz Çarşamba günü, muhalefetteki Demokratik Japonya Partisi milletvekili Kiyomi Tsujimoto’nun, görüşülmekte olan tasarı hakkında başbakana soru için söz alıp, bir kaç dakika boyunca yasanın, Japonya savunma güçlerine yönelik riskleri artırıp artırmayacağı değerlendirmeleri yapması üzerine Başbakan Abe kendini tutamayarak, oturduğu yerden, ‘’hadi ama sorunu sor!’ diye çıkışmıştı. Başbakanın oturduğu yerden bu sözlü müdahalesinden sonra milletvekili Tsujimoto’nun protestosu üzerine oturuma kısa bir süre ara verilmişti.

Japon Başbakan, milletevkilinin uzun sorusunun kendisinin cevap süresini kısaltması nedeniyle böyle bir sataşmada bulunduğunu savunmuş ama milletvekilinden de ona sataştığı için özür dilemişti. Ancak Japon Başbakanın bu özrü bile davranışına tepkileri dindirmedi.

Başbakan sadece muhalefet partisinin değil kendi partisinin milletvekillerinin de eleştirilerine uğrayınca bugün Meclis’in resmi toplantısında bir kez daha özür dileyerek, özrünü resmi tutanaklara geçirdi.

Pazartesi günkü komisyon toplantısı öncesinde komisyon başkanı ve iktidar milletvekili Yasukazu Hamada da, Japonya kamuoyunun da yasa etrafındaki tartışmaları yakından izlediğini belirterek, Başbakan Abe ve kabinesinin üyelerini, milletvekillerine karşı ‘gereksiz beyanlardan kaçınmaları’ yönünde uyardı.