Skip to content
Menu

The Onion’un uydurma İsrail haberi gerçek çıktı

rek-onion

 

AMERİKA BÜLTENİ (22 Temmuz 2015)

Türkiye’de Zaytung’la popülerleşen uydurma hiciv haberciliğin dünyadaki ilk örneği The Onion gazetesinin, süper güçler ile İran arasındaki nükleer antlaşmanın imzalanmasından sonra dalga geçmek için uydurduğu haber, sadece bir gün sonra gerçek çıktı.

Onion’un anlaşmadan bir gün sonra, hastalara sakinleştirici iğne yapılmasına atıfla,  “U.S. Soothes Upset Netanyahu With Shipment Of Ballistic Missiles (ABD, rahatsızlanan Netanyahu’yu balistik füze nakli ile sakinleştirdi)” başlığı ile yaptığı uydurma gerçeğe dönüştü.

Onion’un şaka haberinden sadece bir gün sonra İsrail’in Haaretz gazetesinin yayınladığı bir haberin başlığı nerdeyse Onion’un başlığıyla aynı şeyi dile getiriyordu:  “After Iran Deal, Obama Offers Military Upgrade To Help Israel Swallow Bitter Iranian Deal (Obama, İran antlaşmasından sonra, İsrail’in acı İran antlaşmasını hazmetmesine yardımcı olmak için, İsrail’in askeri gücünü yenilemeyi önerdi)”.

Haaretz’in haberi şaka değildi. Ve haberdeki detaylar gösteriyordu ki Onion’un şakası da nerdeyse gerçeğin ta kendisi olmuştu. Haaretz’in haberine göre Obama, İran antlaşmasından hemen sonra Netanyahu’ya İsrail’in askeri gücünü yenilemeyi ve takviye etmeyi önermişti. The Onion’un bir gün önce yayınladığı tamamen uydurma haberde görüşüne başvurulan uydurma ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ‘’Bibi, biz ne zaman İran ile konuşurken görse asabileşiyor tansiyonu çıkıyor. Ama bir kaç düzine kısa menzilli füze hemen sakinleştirip yeniden rahatlatıyor.’’ şeklinde konuşuyordu.

Gerçek hayatta ise Netanyahu, İsrail’in İran antlaşmasını kabullendiği anlamına gelmemesi için Obama’nın askeri takviye ve yenileme önerisini reddetti. Haaretz gazetesi ise, satirik gazete Onion’un, şakasının kendi özel haberleri ile aynı olmasını Twitter hesabından şu şekilde hicvetti:

”Eğer ülkeniz hakkındaki en güvenilir haber kaynağı The Onion ise, bilin ki haliniz harap”

 

***

İLGİLİ BAZI İÇERİKLER

The Onion, satirik uydurma haberiyle Huffington Post’u fena alaya aldı

İran, ‘The Onion’un anketinin doğruluğunda ısrarlı!

El Kaide’den Ahmedinecat’a ‘The Onion’luk tepki: 11 Eylül komplo teorilerini bırak

The Onion, New York’tan Chicago’ya taşınıyor