Skip to content
Menu

‘Mavi Ay’ın mavi rengiyle bir ilgisi yok

blue-moon

AMERİKA BÜLTENİ (31 Temmuz 2015)

Haberi her yerde… Geleneksel medyada, sosyal medyada… Bu akşam ‘mavi ay’ var. Dolayısıyla bazı Türkçe haber kaynaklarına kanıp bu akşam gökyüzünde ‘mavi renkli’ bir ay arayacaksanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. ‘Mavi Ay’ tabirinin dolunayın bu gece alacağı renkle bir ilgisi yok. ‘Mavi ay’ tabiri İngilizce’deki bir galat-ı meşhurun birebir tercümesinden kaynaklanan bir yanlış algı.

Peki bu akşam ne olacak? Güneş takvimine göre bir ayda iki kez tam dolunay yaşanıyorsa, buna İngilizce konuşulan ülkelerde ‘blue moon (mavi ay)’ deniyor. Yani her birkaç senede bir yılda 12 kez değil de 13 kez dolunaya şahit oluyoruz. Her mevsimde 3 dolunay varken o yıl bir mevsimde 4 dolunaya tanık oluyoruz. Hepsi bu.

Peki renkle ilgili değilse neden ‘mavi ay’?

Geçmişte ekstra dolunay, Hristiyanların, Paskalya öncesindeki oruç mevsimi Lent’in süresini belirlediği dönemde meydana gelirse, oruç süresini uzatmaya sebep olabileceğinden dolayı ‘aldatan ay’ anlamında ‘belewe moon’ tabirini kullanırlarmış. Artık kullanılmayan ‘belewe’ sözcüğü, halk dilinde zamanla ‘blue’ya dönüşmüş.

Elbetteki Ay’ın her zamankinden daha mavi göründüğü zamanlar var. Ama bunun dolunay zamanı olması gerekmiyor. Bu nadir mavi görünme durumu, atmosferin her zamankinden daha tozlu olması, dumanlı olması gibi sebeplerden kaynaklanır. Bazı volkan patlamaları, büyük orman yangını gibi anlarda yaşanır. Bazı uzmanlara da göre de atmosferde artan kirlilik de Ay’ı artan aranda daha mavi renkli görmemize sebep oluyor. Ama bütün bunların bu gece tanık olacağımız şeyle bir ilgisi yok. Temmuz ayında ikinci dolunayı yaşıyoruz. İlk dolunay 2 Temmuz günüydü ve ikincisi 31 Temmuz günü. Bir sonraki tekrarı 2018 yılı Ocak ayında olacak.

Rengi ne olursa olsun bir ayda iki dolunayın seyrinin keyfini yaşayın.

İLGİLİ İÇERİKLER

46 yıl önce bugün Ay’a ayak basıldı. Peki işler planlandığı gibi gitmeseydi…

Uzayda hayat var!