Skip to content
Menu

Japonya, eski golf sahalarını solar panel tarlasına dönüştürüyor

solar-japonya

AMERİKA BÜLTENİ (14 Ağustos 2015)

Yenilenebilir enerji üretimini artırmak ve 2011’deki Fukuşima nükleer felaketinden sonra enerji kaynaklarını çeşitlendirmek isteyen Japonya’da bunun için ilginç bir yola başvuruluyor. Ülkede, artık kullanılmayan golf sahası alanları, solar panel tarlalarına dönüştürülerek güneş enerjisi elde ediliyor.

Japon ekonomisinin roket hızıyla yükseldiği yıllarda ülkenin birçok yerine art arda golf sahaları açılmış ancak son 25 yıldaki ekonomik durgunluk döneminde bunların çoğu kapanmıştı. Japonya, dünyada insan nüfusunun en yoğun olduğu ve ormanlık ve dağlık alandan dolayı kullanılabilir toprağı en az olan ülkelerden biri. Bu da solar panel için boş alan arayan enerji firmalarının kullanılmayan spor tesislerine yönelmesine yol açıyor. Son olarak Kyocera firması, Temmuz ayı başında yaptığı açıklamada, Kyoto yakınlarındaki eski bir golf sahasına 23 megawatt’lık bir güneş enerjisi tarlası kuracağını duyurmuştu. Sadece bu solar tarlada, 2017 yılından itibaren 8100 evin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik enerjisi üretibilecek. Kagoshima’da yine bir golf sahasına kurulmakta olan solar panel tarlasında ise 2018 yılından itibaren Kyoto’daki tarlanın dört katı elektrik enerjisi üretilecek.

Japonya’da bu tür artık kullanılmayan golf sahalarından yüzlercesinin bulunduğu belirtiliyor. Golf sahaları, gölgesiz olmaları nedeniyle, güneş enerjisi için ideal alan sunuyor.

Öte yandan Japonya’daki bu trend diğer ülkelere de örnek oluyor. ABD’de de bazı enerji firmalarının da, golf sahalarını satın almak için hazırlıklar yaptıkları belirtiliyor.

İLGİLİ İÇERİKLER

Dünyanın tamamen güneş enerjisi ile çalışan ilk havaalanı