Skip to content
Menu

Donald Trump, soru soran gazeteciyi dışarı attırdı

rek-trump-ramos

AMERİKA BÜLTENİ (26 Ağustos 2016)

2016 yılında yapılacak ABD Başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Partinin adayı olmak için mücadele eden ve ırkçı, ayrımcı görüşleriyle adaylık yarışının en çok tartışılan ismi haline gelen Donald Trump yeni bir skandala imza attı. Donald Trump, Iowa eyaletindeki basın toplantısında, ABD’deki Hispanik toplumuna İspanyolca yayın yapan Univison televizyonunun sunucusu Jorge Ramos’a soru sorma şansı vermedi. Ramos’a, ‘davetli değilsin, Univision’a geri dön‘ diyen Trump, ünlü sunucuyu salondan attırdı.

Ancak, Trump daha geri adım attı ve Ramos’un yeniden içeri alınmasına ve tartışmalı göçmenlik planı ile ilgili sorusunu sormasına izin verdi. Ramos sorusunu sormaya başlayınca ikili arasında bu kez ilginç bir söz düellosu da başladı.

Ramos, Trump’a, ‘göçmenlik planınız tamamen içi boş sözlerden oluşuyor. ABD’deki 11 milyon kaçak göçmeni sınırdışı edebilmeniz mümkün değil. Bu ülkede doğduğu için vatandaşlık hakkı kazanmış kaçak göçmen çocuklarından bu hakkı geri almanız mümkün değil.’’ dedi.

Trump, ‘’Hamile bir kadın tam doğum yapmadan önce sınırı geçiyor ve sonraki 80 yıl o çocuğa bakmak zorundayız’’ diye karşılık verdi.

Ramos, ‘’11 milyon kişiyi nasıl sınırdışı edeceksiniz? Askeri mi göreve çağıracaksınız?’’ diye sorusunu tekrarladı.

‘’İnsani bir yoldan yapacağız. Benim kalbim seninkinden büyük.’’ diye karşılık verdi Trump. Ama nasıl yapacağını açıklamadı. Trump, ABD’de doğumla vatandaşlık kazanmanın da mevcut uygulamanın aksine anayasal bir hak olmadığını savundu.

Daha sonra diğer gazetecilerin sorularına dönen emlak ve kumarhane baronu, ilerleyen dakikalarda yeniden Ramos’a döndü: ‘’Halen kaç Hispanik işçi çalıştırıyorum, biliyor musun? Binlerce… Yıllarca kaç Hispanik’e iş verdim biliyor musun? Onbinlercesine…’’

Trump ve Ramos arasındaki bu söz düellosu ara ara sürdü. Trump, basın toplantısını bitirirken, sözlü atışmanın orada bitmeyeceğinin de işaretini verdi: ‘’Seninle daha yıllarca konuşacağız’’.

Seçim kampanyasında gazetecilere akreditasyon

Trump’ın kampanyası medya ile ilişkilerindeki tuhaflık bu değildi. Trump’ın kampanyasının, ABD’de nadir görülen şekilde gazetecilere akreditasyon uyguladığı ortaya çıktı. Iowa’nın en büyük gazetesi Des Moines Register gazetesi, basın toplantısında kendilerine de akreditasyon uygulandığını ve basın toplantısına katılmalarının engellendiğini Twitter’dan duyurdu.