Skip to content
Menu

Obama, McKinley Dağının adını değiştirdi ve yerli dilindeki adına çevirdi

Denali_Mt_McKinley
Kuzey Amerika kıtasının en yüksek dağı olan Denali Dağı’nın adı, ABD resmi belgelerinde 1917 yılından beri McKinley Dağı olarak geçiyordu.

AMERİKA BÜLTENİ (31 Ağustos 2015)

ABD Başkanı Barack Obama, başkanlık yetkisini kullanarak Alaska’da bulunan ve Kuzey Amerika kıtasının en yüksek(6168 m) zirvesi olan Mount McKinley dağının adını, yeniden Athabascan yerlilerinin ona taktığı Denali’ye çevirdi. Her ne kadar 1917 yılında adı resmen McKinley’e dönüştürülse de Alaskalılar bu dağa Denali Dağı demeye devam ediyordu. Alaska Coğrafi İsimler Kurulu da dağın adını Denali olarak kabul etmişti ve 1975 yılından beri de dağın adının federal coğrafi isimler kurulunca da orijinal ismine dönüştürülmesi için kampanya yürütüyorlardı.

Obama’nın Alaska ziyaretinin hemen öncesinde açıkladığı bu kararı Alaska’da seviçle karşılanırken, Ohio eyaletinde ise büyük tepkiye neden oldu. Çünkü dağa resmen adı verilen ABD’nin 25’nci başkanı William McKinley Ohio’luydu. Aralarında Temsilciler Meclisi başkanı John Boehner’ın da olduğu Ohio kökenli politikacılar, Obama’nın kararını kınayarak bunu durdurmanın yollarını araştıracaklarını duyurdular. Ancak Cumhuriyetçi Partili Alaska Milletvekili Lisa Murkowski, parlamentodaki lideriyle aynı düşüncede değil:

‘’Başkan McKinley’nin adını taşıyan çok sayıda yer var. Bu karar, eski başkanımıza bir saygısızlık amacı taşımıyor. Aksine bu karar toğrağa ve o toprakta yaşayan yerlilere saygının gereğidir.’’