Skip to content
Menu

Çok bilinen 10 markanın az bilinen milyarder sahipleri

victorias-secret

AMERİKA BÜLTENİ (31 Ağustos 2015)

Dünyanın zenginleri deyince çoğumuzun aklına Warren Buffett, Mark Zuckerberg, Bill Gates, Jeff Bezos gibi isimler geliyor. Çünkü bu isimler kamuoyu karşısına sık sık çıkıyor, basına sık sık konuşuyorlar. Ancak bazı zenginler de var ki çok az biliniyorlar, çok az medyaya konuşuyorlar. Çok popüler markaların arkalarındaki isimler olmalarına rağmen gözlerden uzak yaşıyorlar. İşte popüler markaların arkasındaki bu gizemli milyarderlerden bazıları:

John, Jacqueline ve Forrest (Jr.) Mars (76.8 milyar dolar )

Snickers ve M&Ms gibi çikolata ve şekerlemelerin de sahibi olan ve dünyanın en zengin şirketlerinden biri olan Mars Inc şirketinin kurucusu Frank Mars’ın torunu üç kardeş. Kamuoyu karşısına çok nadiren çıkıyorlar ve nerdeyse hiç fotoğraf vermiyorlar.

Amancio Ortega (73.3 milyar dolar)

Tekstil firması Inditex’in sahibi Ortega, dünyanın en zengin ikinci kişisi. Zenginliğinin büyük bölümü 1975 yılında kurduğu Zara mağazaları zincirinden. 1936 yılında doğmuş olmasına rağmen hayatında ilk kez 1999’da fotoğraflandı. Hayatı boyunca sadece üç kez gazetecilere konuştu.

Bernard Arnault (40.4 milyar dolar)

Moet Hennessy Louis Vuitton(LVMH) firmasının CEO’su olarak dünyanın en büyük lüks yaşam firmalarından birinin başında olan Fransız işadamı. LVMH, bünyesinde Christian Dior, Dom Perignon ve Bulgari’nin de olduğu 70 ünlü markayı barındıran bir grup.

Jorge Paulo Lemann (24.8 milyar dolar)

Budweiser, Burger King ve Heinz’i bünyesine katan 3G Capital’ın kurucu ortağı. Tam 5 kez Brezilya tenis şampiyonu olan Lemann, kamuoyunda görünmekten uzak duran milyarderlerden biri.

Stephan Persson (23.7 milyar dolar)

İsveç’in en zengin kişisi olan Persson, H&M giyim mağazaları zincirinin onursal başkanı. Babasının kurduğu zinciri 1998 yılına kadar yönetti. Halen zinricin CEO’luğunu oğlu yapıyor. Dünyanın birçok yerinde büyük miktarda emlak sahibi ama memleketi İsveç’te ve gözlerde nuzak yaşamayı tercih ediyor.

Maria Franca Fissolo (23.3 milyar dolar)

Bu yıl başlarında ölen Ferrero Group’un kurucusu Michele Ferrero’nun dul eşi. ‘Ferrero Group ne alır satar da bu kadar para yapar’ diye soranlara, ‘Nutella’ diyoruz başka bir şey demiyoruz. Bayan Fissolo, tıpkı kocası gibi medyadan, kamuoyu önünde görünmekten titizlikle kaçınıyor.

Alain ve Gerard Wertheimer (20 milyar dolar)

Fransız lüks markası Chanel’in sahibi olan kardeşler. Kendilerini ve zenginliklerini o kadar gözlerden ve düşük profilli tutuyorlar ki uzun yıllar sadece birkaç milyar dolara sahip oldukları sanılıyordu.

Dietrich Mateschitz (11.5 milyar dolar)

Milyonlarca insanın enerji kaynağı olan Red Bull’un sahibi. 1987 yılında Red Bull’u üreterek içecek sektörüne yeni bir anlayış getirdi. O kadar gözlerden uzak bir yaşamı var ki, tamamen inzivaya çekildiğini iddia edenler bile var.

Johann Rupert (7.1 milyar dolar)

Compagnie Financière Richemont’un sahibi desek pek birşey ifade etmeyebilir ama grup bünyesinde Cartier ve Montblanc gibi markalar var desek servetin sebebi anlaşılır. Güney Afrika’nın en zengin kişisi. Ama kamuoyu karşısına çok çıkmadığı için genelde Elon Musk ülkenin en zengin kişisi sanılıyor.

Les Wexner (7 milyar dolar)

Victoria’s Secret’ın en önemli sırrı bu adam aslında. Ayrıca VS ile beraber Express ve Abercrombie & Fitch gibi firmaların da arkasındaki güç. Fortune 500 CEO listesinin en uzun süredir içinde yer alan CEO. Memleketi Ohio eyaletinin Columbus şehrinde oldukça mütevazı şartlarda yaşamaya ve çalışmaya devam ediyor.