Skip to content
Menu

İki kız çocuğu uzaya balon gönderip geri döndürdü

Loki-Lego-

AMERİKA BÜLTENİ (11 Eylül 2015)

ABD’nin Seattle şehrinde yaşayan iki kız çocuğu, evde yaptıkları ‘uzay aracını’, cumartesi günü  uzayın kıyısına kadar gönderip yeniden dünyaya döndürdüler. Washington eyaleti semasında yükselen uzay aracı saatte 100 kilometre hızın üzerine çıkıp yaklaşıp 24 kilometre yükseğe ulaştı. Kimberly(8) ve Rebecca (10) Young kardeşler, uzay araçlarını ağaç ve okların kırık sopalarını kullanarak inşa ettiler. Ulaştığı yüksek hızla herkesi şaşırtan ev yapımı ‘uzay aracı’na, helyum dolu balonun yanı sıra, uzay aracını kumanda ettikleri bilgisayar, iki GoPro video kamera, kedilerinin bir fotoğrafı ve Yıldız Savaşları serisinin ünlü robotu RT-D2’nun legosunu monte ettiler. Uzay araçlarına ise kedilerinin ve legonun adını vererek ‘Loki Lego Launcher’ adını koydular.

‘Loki Lego’ en yüksek hızına, 24 kilometre yükseklikte balon patladıktan hemen sonra saatte 110 kilometre hıza ulaşarak gerçekleştirdi. Uzay aracının yolculuğu 4 saat 20 dakika sürdü.

10 yaşındaki Rebecca, uzay araçlarını, yerde çok az hasarla bulmalarının en heyecan verici bölüm olduğunu söyledi.

Uzay aracı, göğe bıraktıkları Washington eyaleti Stratford’tan 80 kilometre uzaklığa indi. İki kız kardeşin iniş alanı olarak hesapladıkları noktanın 30 dakika kuzeyiydi. Bunun nedeni ise kızların, uzay araçlarınına, balon ve paraşütü daha sıkı bağlamak için son ekledikleri ip ve bantın ağırlığını hesaplarına dahil etmemesiydi.

Arama sırasında önce uzay aracının turuncu renkli paraşütünü farkettiler. Yanına gittiklerinde Loki(kedilerinin fotoğrafı) ve Lego’nun yer eçarpma nedeniyle farklı yere fırladığını gördüler. İnişin tek hasarı da bu olmuştu.

Rebecca şanslı oldukları noktayı da şöyle anlattı: ‘’Çok şanslıydık. Uzay aracımız doğrudan büyük bir inek boku yığınının yanına indi içine değil’’.

İki kız kardeşin proje günlüğünde, bundan sonraki projeleri için ‘çıkardıkları dersler’den ikisi şu şekildeydi:

‘’Her zaman iyimser ol. Biz hiçbirşey yolunda gitmeyecek diye düşünüyorduk. Herşey yolunda gitti.

‘’Her zaman sıfırdan yenisini inşa etme iradeni koru. Eğer bir problem olduğunu görürsen, herşeyi söküp yeniden inşa etmekten korkma.’’

rek-not