Skip to content
Menu

Müslümanların terörist, Obama’nın Müslüman ilan edilmesine sessiz kaldı

trump2
Donald Trump, din istismarı ve kültür savaşı üzerine kurulu bir kampanya yürüterek Cumhuriyetçi Partinin ve muhafazakarların desteğini elde ediyor.

AMERİKA BÜLTENİ (19 Eylül 2015)

Cumhuriyetçi Partideki başkan adaylığı yarışını anketlerde götüren işadamı Donald Trump, bir kez daha din istismarı ve ayrımcılığa dayanan kampanyasıyla tepkilerin odağında. Trump, New Hampshire eyaletindeki bir mitinginde soru soran bir seçmeninin Müslümanları aşağılayan ve ABD Başkanı Obama’yı da cahilce bu Müslüman olarak ilan eden seçmeninin sözlerini düzeltmedi.

Seçmenlerin soru sorabildiği ‘Town Hall’ usulü mitingde söz hakkı verilen ilk kişinin sorusu şöyleydi:

Bu ülkede bir problemimiz var: Müslümanlar. Biliyoruz ki mevcut başkanımız da onlardan biri. Biliyorsunuz, Amerikalı bile değil kendisi. Bizi öldürmek için kurdukları eğitim kamplarının sayısı artıyor. Müslümanlardan ne zaman kurtulacağız?

Geçmişte, Kenya’da doğduğu yanlış iddiasıyla Obama’nın Amerikalılığını sorgulayan bir kampanya yürüten Trump, soru esnasında, ‘ilk sorumuz bu mu’ diyerek rahatsız olmuş izlenimi verdi ancak söz konusu cahil yobazın sorusunu tamamlamasına da izin verdi. Sorudan sonra ise, ne Obama hakkındaki bilgi yanlışını düzeltti ne de ABD’de sayısı milyonları bulan Müslümanları ayrımsız terörist ilan eden sözlere itiraz etti. Trump, ‘Çok sayıda şeyi konuşacağız.  Biliyorsunuz çok sayıda kişi olan biten bu kötü şeyleri konuşuyor. Başkan olunca bu ve diğer çok sayıda şeye de bakacağız’ demekle yetindi.

Trump’a ilk tepkinin 2008’de Obama’ya karşı yürttüğü adaylık kampanyası sırasında kendisi de ‘Obama Müslüman’ sözünü açıkça düzeltmeyen Hillary Clinton’dan gelmesi dikkat çekti. Clinton attığı Tweet ile, ”Donald Trump’ın ABD Başkanı hakkında gerçek dışı beyanı ve Müslümanlara yönelik nefret söylemini kınamaması çok rahatsız edici. Çok yanlış. Yeter artık.” dedi.


Beyaz Ev Sözcüsü Josh Earnest ise, Trump’ın John McCain’in 2008’de sergilediği vatanseverliği sergileyemediğini söyledi. 2008’de Obama’nın rakibi olan Cumhuriyetçi başkan adayı McCain, benzeri bir miting sırasında, sorusuna ‘Obama’ya güvenmiyorum çünkü o bir Arap’ diye başlayan kadının elinden derhal mikrofunu alarak sorusunu sormasına izin vermemişti. Earnest, Trump’ın tutucu tabandan oy kazanmak için bu tür şeyler söyleyen ilk Cumhuriyetçi aday adayı olmadığına’ dikkat çekti: ‘’Her Cumhuriyetçi adayın, Donald Trump’ın bir süredir sürdürdüğü bu sinik stratejiye itiraz etmeyi reddederek aynı şeyi yaptıkları açık’’.

Öte yandan Cumhuriyetçi diğer aday adayları bu konuda hiçbir şey konuşmamayı tercih ettiler. Sadece New Jersey Valisi Chris Christie, ‘benim toplantımda biri böyle bir söz söylese onu derhal düzeltirdim açıklaması‘ yaptı. Ancak aynı Christie, Cuma akşamı NBC’de katıldığı programda ise, ‘’Kendi mitinginde hangi duruma nasıl müdahale edeceğine Trump karar verir. Ona ne yapacağı konusunda bir şey söyleme konumunda değilim’’ diyerek geri adım attı.

‘Hristiyanlığa karşı savaş yürütülüyor’

Öte yandan Texas Senatörü Ted Cruz, South Carolina’daki kampanya toplantısı sırasında bu yöndeki soruya yanıt vermekten kaçındı ancak şöyle konuştu:

‘’Obama’nın dini inancı onunla tanrı arasında bir konu. Obama yönetimi altında Hristiyanların hakları ülke genelinde adeta mayınlandı. Zaman zaman adeta radikal Müslüman teröristlerin savunucusu gibi konuşuyor.’’

ABD’de Hristiyanlığa karşı savaş yürütüldüğü ve Hristiyanların mağdur olduğu retoriğini sadece Ted Cruz dile getirmedi. Donald Trump’ın kampanyası da, söz konusu tartışmalı sorunun sorulduğu mitingden hemen sonra ‘’ABD’de Hristiyanların yaşadığı mağduriyetlere’’ dair bir açıklama yayınladı:

Medya, tartışmayı Obama’ya indirgemek istiyor. Ancak daha önemli konu Obama’nın bütün ülkede Hristiyanlara karşı yürttüğü savaşı büyütmesi. Bu ülkede Hristiyanların desteklenmeye ihtiyacı var. Dini özgürlükleri tehdit altında.