Skip to content
Menu

Japonya spor bakanı istifa etti, maaşını da iade edecek

rek-japon-bakan-simomura
Spor Bakanı, istifasını açıkladığı basın toplantısında neden olduğu tartışmalar ve can sıkıcı durumlar nedeniyle özür diledi.

AMERİKA BÜLTENİ (25 Eylül 2015)

Japonya Spor Bakanı Eğitim, Kültür, Spor ve Teknoloji Bakanı Hakubun Şimomura, 2020 Tokyo Olimpiyatı için inşa edilecek stadın planlanan projesinin maliyetinin yüksekliğine tepkiler ve olimpiyat logosu ile ilgili eleştiriler yüzünden, ‘tüm sorumluluk bana ait’ diyerek görevinden istifa etti. Bakan ayrıca, 6 aylık maaşını da geri iade edecek. Şimomura’nun Cuma günü istifasını sunduğu Başbakan Şinzo Abe, istifayı, Ekim ayında yapacağı toplu kabine değişikliğine kadar görevinde kalması şartıyla kabul etti.

Spor Bakanının istifasının temel nedeni 2020 Tokyo Olimpiyatı için yapılması planlanan Olimpiyat Stadının planlanan maliyetinin Japon kamuoyunda çok yüksek bulunarak tepkilere neden olması oldu. Irak kökenli İngiliz mimar Zaha Hadid’in hazırladığı stadyum projesinin maliyeti, stadyum için harcanacağı düşünülen miktarın iki katına çıkarak  2 milyar dolara ulaşmıştı. Başbakan Şinzo Abe, Haziran ayında olimpiyat stadı planını, fahiş maliyeti nedeni ile çöpe atmış ve yeni bir proje hazırlanmasını istemişti. Yeni projenin Aralık ayında açıklanması bekleniyor. Öte yandan olimpiyat logosunun da bir başka logo ile benzerliği ‘intihal’ tartışmalarına neden olunca iptal edilmişti. Bakan Şimomura’nın yürüttüğü olimpiyat hazırlığı sorumluluğu ise, yeni kurulan Olimpiyat Bakanlığına devredilmişti. Bakan Şimomura, 2020 Tokyo Olimpiyatına gölge düşüren bu iki durumla ilgili tüm sorumluluğun kendisine ait olduğunu açıkladı. Düzenlediği basın toplantısında, istifasını sunduğu Başbakanın kendisinden, Ekim ayındaki toplu kabine değişikliğine kadar görevini sürdürmesini istediğini de açıkladı.

Maaşını iade edecek

Olimpiyat Stadının fahiş maliyetini ilk kez Nisan ayında öğrendiğini söyleyen Bakan Şimomura, bu nedenle Nisan ayından Ekim ayına kadar olan 6 aylık bakanlık maaşını da geri iade edeceğini söyledi. Şimomura, Japonya Spor Konseyi Başkanı ile bakanlığın en üst düzey bürokratının da iki aylık maaşlarını iade edeceğini de sözlerine ekledi.