Skip to content
Menu

NASA beklenen büyük keşfini açıkladı: Mars’ta sıvı halde su var!

AMERİKA BÜLTENİ (28 Eylül 2015)

NASA’nın günlerdir açıklanması beklenen büyük keşfinin detayları belli oldu. NASA, Mars’ta sıvı halde su bulunduğuna dair önemli belirtiler bulduklarını açıkladı. ‘Su hayatın temelidir’ diyen Nasa uzmanları, Mars’ta su bulunmasının astrobiyolojik, jeolojik ve hidrolojik açıdan çok önemli sonuçları olacağını ve insanın gelecekteki keşif ve yolculuklarına önemli etkisi olacağını belirttiler. Georgia Tech’ten Lujendra Ojha’nın liderliğindeki araştırma ekibi, Mars’taki keşif uydusunun topladığı verileri incelediğinde Mars’taki bir kraterin duvarında mevsimsel şekilde sıvı su sızıntısı olduğunu tespit ettiler.

mars-su
Akıntı yataklarındaki siyah bölgelerin su olduğu düşünülüyor.

HiRISE kamerasının çektiği fotoğraflarda, eğimli yüzeyde su akıntısının yol açabileceği türden su yatakları tespit edildi. Bu yatakların, Mars yılının yaz aylarında güneş gördüğü dönemlerde siyaha dönüştüğü tespit edildi.  Sıcak havanın su akıntısı oluşturduğu görüşünü pekiştirdi. Ve bu durum, incelemenin sürdüğü birkaç yıldır düzenli olarak tekrar edince Kızıl Gezegende sıvı halde su bulunduğunun önemli bir göstergesi olarak kabul edildi. İnceleme sürerken daha önemli bir keşifte daha bulunuldu. Yatakların zeminin aktif olmadığında tuzlu olduğu görüldü. Bu da akıntıların kaynağının yüzeyin hemen altındaki tuzlu su rezervuarı olduğunu gösteriyor.

Lujendra Ojha, mevsimsel şekilde ortaya çıkan bu durumun, bulunan suyun saf değil tuzlu olduğunun göstergesi olduğunu söyledi ve ekledi: Bu aslında mantıklı çünkü, tuz, suyun donma derecesini düşürüyor.

Mars’ın özellikle kutuplarına yakın bölgelerinde buz bulunduğu biliniyor. Mars’ın antik zamanlarında daha sıcak ve sulu bir yer olduğu düşüncesi bilim dünyasında kabul gören bir görüştü. Bir küresel okyanusa bile sahip olmuş olabileceği düşünülüyordu. Ancak bilim insanları yıllardır, Mars gibi soğuk bir gezegende sıvı halde su bulunmasının mümkün olup olmayacağını tartışıyordu. Eğer bugünkü soğuk ortamında bile sıvı halde su varsa, bu da mikroskobik yaşam olabileceği anlamına geliyor. NASA’nın keşfi, birçok yeni soruya ve yeni keşiflere kapı aralayacak.

Haftasonu gösterime girecek ‘Marslı’ filmine yarayacak

Öte yandan açıklamanın zamanlaması da dikkat çekti. NASA’nın da desteklediği ‘Marslı (The Martian)’ filmi 2 Ekim’de gösterime giriyor (Fragmanı aşağıda). Gözlemciler, NASA’nın, kamuoyunu, en geç 2030’larda insanlı Mars seyahatine hazırlamak çabasında olduğuna vurgu yapıyor. Uzaylı mikroplar da, elbette ki kamuoyunu bu yönde çok heyecanlandıracak bir keşif.

İLGİLİ YAZILAR

Mars’a yolculuk bir ‘hayal’