Skip to content
Menu

Birleşmiş Milletler yöneticisine rüşvet suçlaması

bm-binasi

AMERİKA BÜLTENİ (7 Ekim 2015)

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun eski başkanı hakkında rüşvet aldığı gerekçesiyle dava açıldı. Manhattan bölgesinde yetkili savcılık, BM Genel Kurul eski Başkanı John Ashe’ın 1 milyon dolardan fazla rüşvet aldığı ve bu parayı Rolex saat, bir BMW otomobil, özel terzilere pahalı takım elbiseler gibi lüks harcamalarda kullandığı suçlamasında bulundu. 2013 Eylül ayı ile 2014 Eylül ayı arasında BM Genel Kurul Başkanlığı yapan ‘Antigua ve Barbuda’lı diplomat Ashe’ın, yatırımcıların ihale kazanmasını sağlamak karşılığında değişik zamanlarda rüşvetler aldı. Ashe ayrıca, yıllık gelirini 1.2 milyon dolar eksik beyan etmekle de suçlanıyor.

ABD Savcısı Preet Bharara açıklamasında, ‘’Eğer bu iddialar yargılama sonunda hükme bağlanırsa, bir çok mahalli ve ulusal yönetimi etkileyen yolsuzluk kanserinin Birleşmiş Milletler’e de bulaştığını gösterecek.’’ dedi.

İddianemeye göre Çinli milyarder Ng Lap Seng, Ashe’a 500 bin dolardan fazla rüşvet verdi. Ng, ABD’ye yasadışı yollardan, beyan edilmemiş 4,5 milyon dolar getirdiği suçlamasıyla geçen aydan beri tutuklu bulunuyor. Ng hakkında birkaç farklı rüşvet verme suçlaması daha var. İddianemeye göre Ng, Çin’in Macau kentinde birkaç milyar dolara mal olacak dev bir BM Konferans Merkezi inşa etmek istiyordu. John Ashe da, BM Konferans Merkezi projesini BM’ye kabul ettirmek için çaba gösteriyordu. Bunun yanı sıra Ashe, Çinli başka yatırımcılardan Antigua ve Barbuda’daki yatırımlarına aracılık yaptığı için 800 bin dolar civarında rüşvet aldı. Savcılık iddianamesinde Ashe’ın bu parayı Antigua ve Barbuda’nın eski başbakanı ile paylaştığı da belirtiliyor.