Skip to content
Menu

Nobel Ekonomi Ödülü İskoçyalı ekonomist Angus Deaton’a verildi

Nobel_medalAMERİKA BÜLTENİ (12 Ekim 2015)

2015 Nobel Ekonomi Ödülüne, tüketim, yoksulluk ve refah analizleri nedeniyle İskoçyalı mikro iktisatçı Angus Deaton layık görüldü.

Halen Princeton Üniversitesinde özellikle küresel sağlık ekonomisi ve yokslulluk ölçümlerini üzerine çalışmalarını sürdüren Deaton, kendisine ulaşan Guardian muhabirinin, ‘ödülü nasıl buldunuz?’ sorusuna, zaman farkı nedeniyle, ‘uykulu buldum’ şakasıyla yanıt verdi. Deaton, 1945 yılında İskoçya’nın Edinburgh şehrinde doğan Deaton, ABD’nin New Jersey eyaletinde yaşıyor ve İngiliz ve Amerikan çifte vatandaşlığına sahip.

Nobel komitesi Deaton’ın analiz ve makaleleriyle, mikro ekonomi, makro ekonomi ve kalkınma ekonomisi alanlarındaki dönüşüme büyük katkı yaptığına dikkat çekti. Açıklamada şöyle denildi:

Refah düzeyini artıracak ve yoksulluğu azaltacak ekonomi politikası tasarlayabilmek için öncelikle bireysel tüketim tercihlerini iyi kavramak zorundayız. Angus Deaton, tüketici tercihlerini anlama konusuna başka herkesten daha fazla katkı sundu.

Angus Deaton, ekonomi dünyasında ‘Deaton Paradoksu’ diye anılan ve tüketimin, gelirdeki dalgalanmalardan daha düz bir seyir izlediğini açıkladığı tespitiyle biliniyor.

İLGİLİ OKUMA: