Skip to content
Menu

New York’ta yeni hizmet: Kiralık anne

rek-nina-keneally
Nina Keneally

AMERİKA BÜLTENİ (12 Kasım 2015)

Kendinizi bugünlerde anne ilgisine ve desteğine muhtaç hissediyorsunuz ama kendi anneniz gelemeyecek kadar uzakta. Eğer New York’ta yaşıyorsanız bu ihtiyacınızı bir nebze de olsa giderecek biri var: Nina Keneally. 63 yaşındaki New Yorklu Nina Keneally, ihtiyacı olanlara saati 40 dolara annelik yapıyor. ‘Need a Mom (Anneye İhtiyacım Var)’ servisi, genç müşterilerine, ‘anne ilgisi ve anne yardımı’ vaat ediyor. Hastalanana çorba yapıp sohbet ediyor. Aşık olanı dinleyip öğütlerde bulunuyor. Derdi olanı teselli ediyor. Dolabında mevsim temizliği yapacağı zaman neyi atıp neyi gelecek yıl için tutması gerektiğini söylemesi için kiralayan müşterileri bile var. Nina Keneally’nin kurduğu ‘Need a Mom(Anneye İhtiyacım Var)’ hizmeti, etrafında bir anneye (kendi annesine değil) ihtiyaç duyan özellikle kentli gençler arasında ilgi görüyor. Hizmet, ütü yapmaktan, omuzunda ağlamaya kadar annelik klişelerinin bir çoğunu kapsıyor.

Bağımlılık batağına düşmüşlerin rehabilitasyonunda 8 yıl aktivist olarak çalışan Keneally, Connecticut’tan bu tür gençlerin yoğun yaşadığı Brooklyn’in Bushwick semtine 2 yıl önce taşınmış. Bushwik’te devam ettiği yoga dersinde ve gittiği sanat etkinliklerinde sık sık 20’li yaşlarındaki gençlerin tavsiye ve yardım isteklerine yanıt verince bunu bir hizmete dönüştürme fikri doğmuş. Londra’da tiyatro okuduktan sonra 1974 yılında geldiği Manhattan’da kendi başına yaşayan Keneally, New York’ta tek başına genç olmanın psikolojisini de oldukça yakından biliyor. Ekonomik ve sosyal olarak oldukça zorlu mücadele yıllarından sonra tiyatroda başarıyı yakalamış. Hem Broadway hem de ‘off Broadway’ oyunlarında roller üstlenmiş. Halen bir Boradway şovunda aktör olan kocasıyla da böyle tanışmış.

Keneally ayrıca biri 31 diğeri 27 yaşında iki erkek evladı (ikisi de profesyonel sanatçı) büyüttüğü için annelik konusunda da deneyimli.

‘Anneye İhtiyacım Var’ servisini başlattığı günlerde, ‘denerim tutmazsa, herkese bunun bir sanat projesi olduğunu söylerim’ diye kararlaştırdığını’ anlatıyor. Sonuçta Bushwick, ekonomik açıdan iflas tutmamış bir çok iş girişiminin, sanat projesi olarak büyük değer kazandığı bir semt.

Bir kaç hafta önce hizmetini vermeye başlayan Keneally, halen 6 müşterisine annelik hizmeti veriyor. Bunların 5’i kız. Biri ise anne ile mektuplaşma hizmeti verdiği Maryland eyaletinden bir erkek. Müşterisinin ölen annesi yerine Keneally ile annesiymiş gibi mektuplaşarak özlemini gideriyor.

Keneally’nin hedef kitlesi, New York’ta kendi başlarına veya arkadaşlarıyla yaşayan çoğunlukla 20’li bazen de 30’lu yaşlarındaki gençler. 40’lı, 50’li ve 60’lı yaşlardaki potansiyel müşterilerden gelen talepleri kibarca reddediyor. Bu yaşlardaki insanlardan bile gelen ‘annelik’ taleplerinin kendisine Beatles’ın ‘Eleanor Rigby’ şarkısındaki ‘all the lonely people’ mısrasını hatırlattıklarını söylüyor.

Keneally, hizmete başladığından beri telefonlarının susmadığını ama arayanların çoğunun anne ihtiyacı duyan milenyum gençliği değil, medya profesyonelleri olduğunu söylüyor. Sadece son iki haftada en az 10 ayrı yetenek ve prodüksiyon firması, bu hizmeti bir TV dizisi, reality şovu vb programlara dönüştürmeyi teklif etmiş. Hizmetin kendi eyaletlerine veya ülkelerinde ‘franchise’ını kurmak için diğer eyalet ve ülkelerden de çok sayıda e-mail alıyor.

Hem müşterilerden hem de potansiyel yatırım olarak bakanlardan gelen bu yoğun ilgiyi ise ‘bu hizmet demek ki bamteline dokunan bir hizmet’ şeklinde yorumluyor.