Skip to content
Menu

2015’te neden üç kez ’13. Cuma’ yaşandı?

friday-13th

AMERİKA BÜLTENİ (13 Kasım 2015)

2015, ‘’paraskevidekatriaphobia’’ muzdaripleri için iyi bir yıl değil. Çünkü her 10 yılda sadece 1 veya 2 yılda olacak şekilde 3 ayrı 13’ncü Cuma barındırıyor. ‘’Paraskevidekatriafobia’’ kelimesi, Yunanca, Cuma anlamına gelen ‘paraskevi’, ‘on üç’ anlamına gelen dekatreis ve ‘korku’ anlamına gelen fobia sözcükleirnin birleşiminden oluşan bir terim.

Dünyanın en yaygın batıl inançlarından biri olan 13’ncü Cuma korkusu, ayın 13’ncü gününün cumaya gelmesinin felaket habercisi olduğuna inanmaya dayanıyor.

USA Today gazetesine konuşan Delaware Üniversitesi matematik profesörü Tom Fernsler, ya da akademi dünyasında bilinen adıyla Dr. 13, batı inançların toplumdaki etkinliğini, ‘’Onüçüncü Cuma hakkında birşey hissetmemek mümkün değil. Dünyanın yüzde 95’inin bir şekilde bir batıl inancı olduğunu, geri kalan yüzde 5’in ise yalancı olduğunu tespit ettim’’ sözleriyle anlatıyor.

giphy-2

13’ncü Cuma’nın Hristiyanlık dünyasında doğmuş bir batıl inanç. Dindar Hristiyanlar, ”Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği gün” olduğuna inandıkları için Cuma gününü sevmiyorlar. 13 ise, Yehuda’nın ihanetinden hemen önce Hz İsa’nın son yemeğine 13 kişinin katılması nedeniyle Hristiyan dünyasında sevilmeyen bir rakam. 13 ve Cumanın neden bir araya geldiğinin ise kesin bir açıklaması yok. En yaygın teori, Ortaçağda Tapınak Şövalyelerine baskın yapılarak tutuklandıkları günün 13’ncü Cuma olması…Bununla beraber 19’ncu yüzyıldan eski kaynaklarda ’13. Cuma’ korkusu ile ilgili bilgi geçmiyor.

Ancak takvim ve istatistik açısından bakıldığında 13’ncü Cuma felaketler açısından çok da özel bir anlam ifade etmiyor. Çünkü son 400 yılda ayların 13’ünün en çok denk geldiği gün tam 688 kez ile Cuma. Ve Almanya’da yapılan bir istatistik araştırmasında, 13’ncü Cuma günlerinin, kan kaybı veya acil servis hizmetleri açısından diğer günlerden farklı bir orana sahip olmadığı tespit edildi.

Peki 2015’te neden 3 ayrı 13’ncü Cuma var?

EarthSky.org‘da yer alan bilgiye göre 2015’in Perşembe günü başlaması bunun nedeni. Yılın ilk gününün Perşembe olmasından dolayı Şubat, Mart ve Kasım ayları Pazar günü ile başladı. Ve Pazar günü başlayan her ayın 13’ü Cumaya denk geliyor. Başka özel bir anlamı yok.