Skip to content
Menu

Donald Trump: ABD’deki Müslümanlar özel kimlik taşısın

Donald_Trump

AMERİKA BÜLTENİ (19 Kasım 2015)

ABD ve Avrupanın dinci ve milliyetçi sağında Müslüman göçmenlerle ilgili yükselen histeri, Nazi uygulamalarını hatırlatacak boyutlara ulaştı. Cumhuriyetçi Partide başkan adayı Donald Trump, ülkedeki bütün Müslümanların fişlenmesi veya Müslüman olduklarını belli eden bir özel kimlik taşıma zorunluluğu fikrine, ‘yapmak zorundayız’ şeklinde destek verdi.  

Trump, Yahoo News’a verdiği röportajda, ‘Bir yıl öncesine kadar bile düşünülemeyecek şeyleri yapmak zorunda kalacağız’ diye konuşan Trump, ‘’Bazı insanlar buna tepki gösterecek ama herkes artık güvenliğin hakimiyeti olacağının farkında.’’

Nazi Almanyasında, halkın geri kalanının gözünde insan olmaktan çıkarmak ve herkesten farklı oldukları fikrini topluma benimsetmek için Yahudilere Davut yıldızı taşıma zorunluluğu getirilmişti. Böylece herkesin yıldız rozeti taşıyanlara kamusal alanda yaklaşmak istemeyeceği hesabıyla onları izole etmek amacını taşıyordu. Bu uygulama, Yahudilerin ana toplumdan ayrıştırılmasını ve gettolaşmalarını hızlandırdı. Milyonlarca Yahudinin ülkeden sürülmesinin veya  toplama kamplarında soykırıma tabi tutulmalarını kolaylaştırdı.

Emlak ve kumarhane baronu Donald Trump ayrıca, güvenlik görevlilerinin makul şüpheye sahip oldukları her durumda mahkeme kararı olmaksızın Müslümanların ev ve işyerlerinde arama yapabilmesi gerektiğini de savundu. Trump, güvenlik tehdidi şüphesi olduğunda camilerin de yine mahkeme kararı olmadan tamamen kapatılabilmesi gerektiğine inandığını kaydetti. Bununla beraber Trump bu her iki uygulamanın yasal olup olmayacağı konusunda emin olmadığını da belirtti. Trump, Obama’nın ABD’ye getirdiği bütün Suriyelileri de başkan olduğunda sınırdışı edeceğini kaydetti.

Donald Trump, başkan olursa, New York eski Emniyet Müdürü Raymond Kelley’i kabinesine alarak bu konulardan sorumlu yapacağını söyledi. Ray Kelley, NYPD’nin şehirdeki Müslümanları teknik takibe alan gizli uygulamasıyla tartışmaların odağına olan bir isim. Kelley’nin deşifre olduktan sonra yürürlükten kaldırılan gizli uygulaması hakkındaki yargılama halen federal mahkemede devam ediyor.