Skip to content
Menu

Özgürlük Anıtı orijinalinde Müslüman bir kadınmış

AMERİKA BÜLTENİ (24 Kasım 2015)

ABD, kuruluşundan beri göçmenlik konusunu tartışan bir ülke. New York’ta Manhattan adasının hemen güneyindeki Özgürlük Anıtı ise, ülkenin göçmenlere kucak açışısının sembolü olageldi. Ancak dünyanın bu en ünlü heykeli hakkında az bilinen bir gerçek yakın zaman önce bir kez daha gündeme geldi. Meğer bu ünlü heykelin kendisi de aslında bir Müslüman kadınmış. Orijinalinde Mısır’ın yoksul köylüsünü tanrıça şeklinde sembolize etme amacıyla tasarlanmış.

Heykelin kaidesi Fransız mimar ve inşaat mühendisi Alexandre-Gustave Eiffel (Evet aynı Eyfel) tarafından tasarlandı. Fransız hükümeti heykeli, ABD’nin kuruluşunun 100’ncü yılında, Fransız ihtilali döneminde iki ülkenin ittifakı anmak amacıyla ABD’ye hediye etti.

Smithsonian Magazine’de yer alan habere göre heykelin tasarımcısı Frédéric-Auguste Bartholdi ise ilhamını oldukça farklı bir yerden, Mısır’dan aldı. İlk kez 1855 yılında, dev heykellerin bekçiliğini yaptığı Ebu Simbel tapınağını ziyaret eden Bartholdi, antik mısır mimarisinden çok etkilendi. Dev heykeller ve anıtlar tasarlamaya başladı. Sonunda gönlündeki dev anıt için Süveyş Kanalının açılışını vesile yaptı. Bartholdi’nin tasarımına göre Mısır’ı sembolize eden dev bir kadın heykeli Port Said girişine inşa edilecekti. Mısırlı bir köylü kadın, elinde Roma tanrıçası ‘Libertas’ konseptiyle bir meşale tutacaktı. Tasarımı yaptığı bu dev kadın heykeline, ‘Asya’ya Işık Taşıyan Mısır’ adını verdi.

Ancak, kanalın inşasına çok fazla para harcayan Mısır, Bartholdi kadar hevesli olmadı. Dönemin Mısır Hidivi İsmail Paşa, maliyeti nedeniyle bu heykel projesini onaylamadı. Yerine Port Said’e yüksekçe bir deniz feneri inşa edildi. Buna rağmen Bartholdi pes etmedi. Ve aynı projesini bu kez ‘Dünyayı Aydınlatan Özgürlük’ resmi adıyla, 1886 yılından beri New York limanında göçmenleri selamlayan heykelde hayata geçirdi.