Skip to content
Menu

Plaj yürüyüşüne çıkan arkeologlar, kumsalda Bronz Çağına ait kalıntılar buldu

rek_bronz1
Profesör Jane Downes, İskoçya’nın Orkney adaları bölgesindeki en ıssız ada olan Sanday’daki Tresness Plajında bulunan evlerden birinin kalıntısında inceleme yapıyor.

AMERİKA BÜLTENİ (10 Aralık 2015)

Pazartesi günü İskoçya’daki ıssız bir plajda yürümeye çıkan dört arkeolog, tesadüfen insanlığın Bronz Çağına ait bir yerleşimin kalıntılarını buldular. Arkeologlar Jane Downes, Christopher Gee, Colin Richards ve Vicki Cummings, İskoçya’nın kuzeyindeki ıssız Sanday adasının Tresness sahilinde yürüyüşe çıktılar. Plaj yürüyüşü, İskoçya’da bugüne kadar bulunan en büyük Bronz Çağ yerleşim yeri kalıntısının keşfiyle sonuçlandı. Bulunan 14 ev kalıntısı ile çok sayıda araç gerecin en az 4000 yıllık olduğu tahmin ediliyor.

Arkeologlar, evlerin MÖ 2. bin yıl içinde plajın kumlarına gömüldüğünü ancak iklim ve deniz koşullarındaki değişiklikler nedeniyle yeniden gün yüzüne çıktığını değerlendiriyorlar. Sanday Arkeoloji Grubunun lideri Cath Parker, ‘’Bu gün yüzüne çıkan arkeolojik bulgular bize Sanday’in kumsalındaki değişimlerin bizi sürekli şaşırtmaya devam edeceğini gösteriyor.’’ dedi.