Skip to content
Menu

Cumhuriyetçilerin Las Vegas açıkoturumu öncesi bilmeniz gerekenler

rek-republican-debate
Cumhuriyetçi aday adayları Eylül ayında yine CNN’in evsahipliğinde Reagan Başkanlık Müzesinde karşı karşıya gelmişlerdi.

AMERİKA BÜLTENİ (15 Aralık 2015)

Partilerin ABD başkan adayını belirleyecek önseçimlerin başlamasına kalan süre azaldıkça Cumhuriyetçi Partide başkan aday adaylığı yarışı tansiyonu yükseliyor. Cumhuriyetçi aday adayları bu akşam Nevada eyaletinin Las Vegas şehrinde düzenlenen televizyon açıkoturumunda kozlarını paylaşacak. Bazı adaylar için son şans olması, Trump’ın yükselen oy oranı gibi nedenlerle bu yılki en kritik açıkoturum olarak görülüyor. İşte bu önemli açıkoturum öncesi bilmeniz gereken her şey:

Nasıl izleyebiliriz? 

Las Vegas açıkoturumunu CNN evsahipliği yapacak. New York saati ile 20:30’da başlayacak açıkoturumda moderatörlüğü Wolf Blitzer yapacak. Dana Bash ve Hugh Hewitt ise panelist olarak katılacak.

Kimler katılıyor? 

Açıkoturuma, Donald Trump’ın yanı sıra Ben Carson, Ted Cruz, Jeb Bush, Marco Rubio, Chris Christie, Carly Fiorina, John Kasich ve Rand Paul katılacak.

13 aday adayı varken neden sadece bu adaylar? 

Bu adaylar, açıkoturuma katılmak için şart olarak belirlenen bu üç eşikten birini geçmeyi başaran adaylar: Ülke geneli anketlerde en az yüzde 3.5 oy oranı, New Hampshire eyaletinde en az yüzde 4 veya Iowa eyaletinde en az yüzde 4 oy oranı.

Oy oranları düşük olan Mike Huckabee, Rick Santorum, Lindsey Graham ve George Pataki ise saat 18:00’de başlayacak açıkoturuma katılacak.

AÇIKOTURUMUN KRİTİK KONULARI

Trump – Cruz karşılaşması

Donald Trum adaylık yarışının en fazla konuşulan ismi. Ancak, geleneksel muhafazakarlığı çok aşan açıktan faşizme yönelmiş söylemi onu en tartışılan isim de yapıyor. Son olarak Las Vegas’taki mitinginde bazı destekçilerinin Nazilere ait ‘Sieg Heil!’ sloganı atması da sadece Amerikan ana akım politik yarışlarının değil muhafazakar tabanın da yeni bir fenomenle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Ted Cruz da aşırı sağ tabanda karşılığı olan bir başka isim. İlk önseçim eyaleti Iowa’da anketlerde ilk sıraya yükselmesi onu Trump’a karşı tehdit haline getirdi. Yarışı önde götüren bu her iki adayın ikisi de partinin merkezi çizgisine karşı isyan halinde. Bugüne kadar bir tür ittifak görüntüsünde geldiler. Bu akşamın kozlarını paylaşacakları ilk akşam olması ise sürpriz olmayacak.

Cruz – Rubio karşılaşması

İkili arasındaki Donald Trump’a alternatif olma yarışında bu akşam zirveye çıkabilir. İkilinin özellikle ‘göçmenlik’ konusunda kapışması bekleniyor.

Terörizm

Paris ve San Bernardino’daki saldırılar ile Donald Trump’ın Müslüman karşıtı söylemleri sonrası terörizm ülkenin en önemli gündem maddesi haline geldi. Terörizmin bir numaralı gündem maddesi haline gelmesi sonrasındaki ilk açıkoturum olması nedeniyle adayların bu konuda ve Trump’ın Müslümanlara yönelik sözleri konusunda  söyleyecekleri merak konusu.

Chris Christie’nin yarışa dönüşü mü?

Partinin ‘establishment’ının desteklediği adaylardan biri olan New Jersey valisi Chris Christie’nin New Hampshire’da son dönemde artan oy oranına paralel olarak bu akşamki açıkoturumda bir çıkış yapıp yapamayacağı en büyük merak konularından biri. Christie’nin güçlü performansı, Cumhuriyetçi Partideki yarışın rotasını değiştirebilir.

Jeb Bush için veda gecesi mi? 

2015 başında en favori olarak görülen isimdi. Açıkoturumlardaki son derece başarısız performansı sonrası son anketlerde oy oranı yüzde 3-7 arasında seyrediyor. Bu gece de bir varlık sergileyememesi halinde adaylık yarışındaki varlığının pek bir anlamı kalmayabilir.