Japon bakan: Nüfus için göçmenlere ihtiyacımız var
AMERİKA BÜLTENİ (16 Aralık 2015)
Follow @amerikabulteni
Japonya İdari Reform Bakanı, Japonya’nın acilen entegre bir göçmenlik politikası belirlemek zorunda olduğunu söyledi. Ekim ayında bakanlığa atanan Taro Kono, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, hükümetin, inşaat, hemşirelik, ev yardımı gibi sektörlerde yabancı işçilere kapı aralayan bazı adımlar attığını belirterek, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Bakan, göçmen politikası konusunda parça parça yaklaşım yerine kapsamlı ve bütüncül bir göçmen politika değişikliğine gidilmesi gerektiğini söyledi.
Japonya’da Şinzo Abe hükümeti, ülkenin nüfusunun hızla küçülmesi ve yaşlanması sorununu en öncelikli gündem maddelerinden biri haline getirdi. Hükümet içinde şimdilik ana eğilim, daha fazla kadın ve yaşlıyı çalışma hayatına çekerek işgücü açığını kapatmaktan yana. Japonya’da kamuoyunun önemli bir kısmı için ülke nüfusunun kültürel ve etnik homojen yapısı bir gurur vesilesi olduğu için, yabancı göçmenliğe kolaylık sağlayacak politikaları savunmak politik olarak cesaret gerektiriyor.
Mevcut azalış eğilimine dayalı öngörüler ülke nüfusunun 2040’lı yıllarda 100 milyonun ve 2060’lı yıllarda ise 87 milyonun altına düşeceğini öngörüyor. Abe Hükümeti, ülke nüfusunu 2060 yılına kadar 100 milyonun üzerinde tutacak bir strateji geliştirmeyi hedefliyor. Japonya’nın günümüzdeki nüfusu 127 milyon civarında. Dünyanın en kalabalık 10’ncu ülkesi. Ancak BM verilerine göre Meksika, bu yıl içinde Japonya’yı geçerek 10’ncu oldu.
19’ncu yüzyıl sonu 20’nci yüzyılın başlarında hızlı bir artış yaşayan ülke nüfusu, son çeyrek yüzyılda doğum oranındaki keskin düşüş ve nerdeyse hiç göçmen almaması nedeniyle küçülmeye başladı. Küçülmenin yavaşlığındaki en önemli neden ise yaklaşık 82 yıl ile dünyanın en yüksek yaşam ortalamasına sahip olması. Ancak bu da bir başka sorunun habercisi. Ulusal Nüfus Enstitüsü verilerine göre, 2060 yılında ülke nüfusunun yüzde 40’ından fazlası 65 yaşın üzerinde olacak. Günümüzde 65 yaş üzeri olanların oranı yüzde 25’e yakın. Oysa 1985’ten önce bile yüzde 10’un altındaydı.
Japonya İdari Reform Bakanı Taro Kono, ülkenin nüfus sorununa dikkat çekerek, ‘’Sihirli bir şekilde hemen yarın doğum oranını artırsak bile bu bebeklerin büyümesi 20 yıl alacak. Yani işgücü açığımız için gerçekten de ezber dışı bir şeyler yapmamız gerek’’ dedi. Japon bakana göre, işgücüne daha fazla kadın ve yaşlıyı katmanın da kısa vadede bazı kazanımları olsa da uzun vadeli bir çözüm olması zor.
Bakan Kono, ülkenin homojenliğinin gurur vesilesi olduğu Japon kamuoyundaki psikolojik bariyerler nedeniyle ‘göçmenlik’ tartışmasının biraz uzayabileceğini kaydederek, zaman kaybının ise başka bir riske yol açacağına işaret etti. Japonya’nın rakip olarak gördüğü Çin’in de tek çocuk politikası nedeniyle hızla yaşlanan ve azalan işgücü sorunu var ve Japonya kendi içinde tartışırken nitelikli göçmen işgücünü Çin’e kaptıracak.
Dünya Bankasının geçen hafta içinde yayınladığı rapora göre Uzak Doğu nüfusu, dünyanın geri kalanından çok daha hızla yaşlanıyor. ABD’de eğitim gören ve akıcı İngilizcesiyle dikkat çeken 52 yaşındaki Bakan, ‘’Nitelikli yabancı göçmenleri ülkeye çekme yarışında yeterince rekabet regiliyor muyuz, bundan çok şüpheliyim’’ şeklinde konuştu ve ekledi:
‘’Çin’e bir bakın. Yakında çok daha hızlı şekilde yaşlanacaklar. Çok fazla hasta bakıcıya ihtiyaç duyacaklar ve hızla nitelikli yabancı çalışanları kendilerine çekecekler. İşte o zaman yabancı işgücünü çekmek bugünden daha çetin olacak.’’