Skip to content
Menu

Küresel mal varlığının yüzde 50’si insanlığın yüzde 1’ine ait

AMERİKA BÜLTENİ (16 Aralık 2015)

17 uluslararası organizasyonun oluşturduğu küresel yoksullukla mücadele konfederasyonu OXFAM,  2015 yılı Ocak ayında, ‘böyle giderse, 2016 yılı içinde insanlığın yüzde 1’i geri kalan yüzde 99’un toplamından daha zengin hale gelecek’ uyarısında bulunmuştu. Credit Suisse tarafından yayınlanan 2015 Küresel Zenginlik Raporu, bu eşiğin daha 2016 yılına girmeden geçildiğini ortaya koydu. Yani 2015 yılı itibarı ile gelirdeki korkunç uçurum artık resmileşti: Dünyadaki mal varlığının yarısı, insanlık nüfusunun sadece yüzde 1’ine ait. Küresel gelir adaletsizliğinde son yıllardaki büyük artış eğilimi sonucunda artık Dünyadaki mal varlığının yüzde 50.4’ü gezegendeki insan nüfusunun yüzde 1’ine ait olur hale geldi.

2015 Küresel Zenginlik Raporu bir başka sürpriz gerçeği de ortaya koyuyor: Dünyanın yüzde 1’i sadece dolar milyarderlerinden oluşmuyor. Bu yüzde 1’lik keism malvarlığı 759,900 dolar ve yukarısında olan önemli sayıda kişiyi de barındırıyor.

Dünyada malvarlığı 50 milyon doları aşan 123 bin kişi var. Bu grubun toplam mal varlığı ise küresel mal varlığının yüzde 45’ini oluşturuyor.

Raporda şöyle dendi:

‘’3.4 milyar insanın, yani insanlık nüfusunun yüzde 71’inin mal varlığı 10 bin doların altındayken, dünya nüfusunun yüzde 1’inden azını oluşturan dolar milyonerlerinin mal varlığı, küresel mal varlığının yüzde 45’ini oluşturuyor.’’

Dünya nüfusunun yüzde 50’sinin kendi adına mal varlığı ise, 3 bin dolardan daha az. Raporda, yüzde 1’lik kesimin toplam mal varlığındaki ani artışın en önemli nedeninin Amerikan dolarındaki yükseliş olduğuna dikkat çekildi.

Dünya Ekonomi Forumu, bu rapora dayanrak küresel servetin dağılımını şu şekilde grafikleştirdi:

kuresel-gelir-adaletsizligi

İLGİLİ HABERLER:

Dünya Bankası, ‘yoksul’ tanımını neden değiştirdi?