Skip to content
Menu

New Hampshire’da Sanders, Clinton’ı yendi; Cumhuriyetçilerde Trump kazandı

rek-bernie3

AMERİKA BÜLTENİ (10 Şubat 2016)

ABD Başkan adaylığı yarışında ikinci raundun galipleri belli oldu. New Hampshire eyaletindeki önseçimde her iki partide de anketlerde önde gözüken adaylar kazandı.

Demokrat Partideki önseçim yarışında partinin sol kanadının adayı Vermont Senatörü Bernie Sanders, partinin merkez kesimlerinin adayı Hillary Clinton’a karşı açık bir farkla kazandı. Yahudi kökenli Sanders, Amerikan tarihinde bir eyalet önseçimini kazanmayı başaran ilk Hristiyan olmayan aday olarak tarihe geçti. Cumhuriyetçi Partide ise Donald Trump birinci oldu. Her iki aday da ilk önseçimin yapıldığı Iowa’da ikinci olmuşlardı.

Bernie Sanders, daha sandıkların kapandığı dakikalarda ve oyların sayılan yüzde 40’ına göre Hillary Clinton’a karşı elde ettiği yüzde 59 – yüzde 38 üstünlükle zaferini ilan etti. Sanders’ın farklı zaferinin yarışın bundan sonraki gidişatına önemli etkileri olabileceği belirtiliyor. Bu sonuçla eyaletin 24 delegesinin ilk sonuçlara göre en az 13’ünü Sanders garantilerken Clinton 7 delege oyu garantileyebildi.

Her iki isimden ülke genelinde 2382 delege sayısına ulaşan partinin başkan adayı olacak.

İki adayın destekçileri arasındaki yaş ve kültür farklılığı New Hampshire’da daha belirgin hale geldi. Clinton’ın destekçilerinden Gloria Steinem, ‘genç kızların, sırf genç erkekler Bernie Sanders’ı destekliyor diye Sanders’ı desteklediğini’ idda ettikten sonra gelen tepkiler üzerine özür diledi ve sözlerini geri aldı. Clinton’In destekçilerinden ve ‘Yaşlı Demokratlardan’ Madline Albright ise, ‘Hemcinsiyle dayanışma içinde olmayan kadınlar için cehennemde özel bir yer vardır’ sözleriyle tepkilere neden olmuştu. Bernie Sanders ise, kendisini destekleyen ama kendilerine ‘Berniebros’ adını veren gruba tepki göstererek, ‘Beni, seksist söylemle destekleyecek olanların desteğini istemiyorum’ açıklaması yapmıştı.

Hillary Clinton ise isim vermeden Bernie Sanders hakkında, ‘büyük herşeye düşman küçük şeyler şampiyonu’ sözleriyle marjinal olduğu imasında bulunmuştu..

Cumhuriyetçi Partide ise Donald Trump ise sandıkların oyların yüzde 15’i sayılırken yüzde 34 ile birinciliğini garantiledi. İlk sonuçlara göre Trump’ı yüzde 16 ile Ohio Valisi John Kasich takip ederken, Jeb Bush yüzde 12 ile bugüne kadarki en yüksek oy oranına ulaştı. Ted Cruz yüzde 11 seviyesindeyken, Iowa’da güçlü üçüncülüğü ile dikkatleri çeken Marco Rubio yüzde 9.7 ile büyük hayal kırıklığı yaşadı. New Jersey Valisi Chris Christie ise yüzde 8 civarı syereden oy oranı ile yarışta 6’ncı sırada kalırken, adaylık şansını oldukça yitirdi.

New Hampshire’da oyların yüzde 80’ine göre oy dağılımı şöyle oldu:

DEMOKRAT PARTİ:

Bernie Sanders:….yüzde 59.6

Hillary Clinton:….yüzde 38.7

 

CUMHURİYETÇİ PARTİ

Donald Trump:….yüzde 34.5

John Kasich:…….yüzde 16.2

Ted Cruz:………….yüzde 11.5

Jeb Bush:…………yüzde 11.2

Marco Rubio:…..yüzde 10.5

Chris Christie:….yüzde 7.6

 

İLGİLİ

Bugün New Hampshire önseçiminde bakmanız gereken 7 sonuç

ABD önseçim klavuzu: “Caucus”, “primary” ve diğer merak ettikleriniz