Skip to content
Menu

Demokrat Partide, Nevada’yı Clinton kazandı

hillary-sanders

AMERİKA BÜLTENİ (20 Şubat 2016)

ABD Başkan adylığı önseçimi yarışında Cumhuriyetçi Partide South Carolina önseçimi ve Demokrat Partide ise Nevada ‘caucus’ı yapıldı.

Demokrat Partinin Nevada önseçiminde Hillary Clinton, rakibi Bernie Sanders’ın yaklaşık 4 puan önünde birinci olmayı başardı. Demokrat Partideki oranlı delege dağılımı sistemi nedeniyle kazanılan delege oyu sonucu açısından çok büyük fark olmasa da psikolojik olarak önemli bu başarısı ile Clinton, Salı günü yapılacak ve çok kritik bir sınav olacak South Carolina önseçimi öncesi büyük moral kazandı.

Nevada, aslında Hillary Clinton’ın rahat kazanacağı eyaletlerden biri olarak görülüyordu. Haftalar öncesindeki Nevada anketlerinde Hillary Clinton, Bernie Sanders’a karşı 20 puan önde gözüküyordu.Ancak son haftalarda bu farkın iyice kapanması, özellikle Clinton’ın kampanyasında bir sürpriz yaşanabilir endişesine neden oluyordu.

‘Caucus’ yöntemiyle yapılan Nevada önseçiminin gayri resmi sonuçlarına göre Hillary Clinton yüzde 52.7 oy oranına ulaşırken Sanders yüzde 47.2 oy oranında kaldı. Bu sonuçla eyaletin 35 Demokrat delege oyundan 19’u Clinton’a ve 15’i ise Bernie Sanders’a gidiyor. Hillary Clinton, az bir farkla da olsa kazanarak, destekçilerine New Hampshire’daki 22 puan farklık ağır yenilgiyi bir parça unutturdu. Hillary Clinton zafer konuşmasında destekçilerine, ‘Bazıları bizim hakkımızda şüpheye düştüler ama bizler birbirimizden asla şüphe etmedik’ diye seslendi.

Nevada, Bernie Sanders’ın kampanyasının da en zayıf noktalarından birini ortaya çıkardı. Büyük ölçüde ‘beyaz gençliğin’ hareketi görüntüsünden kurtulamadılar. Nevada’daki özellikle siyahların ve Latinoların oy kullandığı ‘caucus’larda oylar çok büyük farkla Clinton’a gitti. Böylece, Iowa ve New Hampshire gibi yüzden 90’dan fazlası beyaz eyaletlerdeki başarısından sonra Sanders için, ‘çoğulcu bir eyalette de kazanabileceğini gösterme fırsatı’ kaçtı. Salı günü yapılacak South Carolina önseçimi Sanders için bu açıdan çok daha önemli bir sınav. South Carolina’daki Demokrat seçmenler arasında belirleyici oy çok büyük ağırlıkla siyah seçmenlere ait. Sanders’ın siyahlardan ne derece destek görebileceğini göstermesi açısından bu eyalette kazanmaya veya en azından başa baş bir sonuca ihtiyacı var.