Skip to content
Menu

Süper Salı öncesi Nevada’yı da kazanan Trump, artık adaylığa daha yakın

trump3

AMERİKA BÜLTENİ (23 Şubat 2016)

Donald Trump, ABD önseçim geleneğinde ilk dört önseçimi oluşturan son eyalet olan Nevada’yı da kazanarak, Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığına en yakın aday konumunu pekiştirdi. Iowa’da Ted Cruz’a kaybettikten sonra sırasıyla New Hampshire ve South Carolina önseçimlerini kazanan milyarder işadamı, kendisine ait otel ve kumarhanelerin de bulunduğu Las Vegas’ta art arda üçüncü zaferini kutladı.

Trump, gelecek hafta 12 eyalette birden yapılacak ve ‘Süper Salı’ olarak adlandırılan 1 Mart önseçimleri öncesi rakiplerine karşı ezici bir üstünlük kurdu. Trump, yaklaşık 20 ouan farkla kazandığı önseçim sonrası, eyaletin 30 delegesinin tamamını kazanmış oldu.

Öte yandan, ‘caucus’ yöntemiyle yapılan Nevada önseçimine katılan Cumhuriyetçi seçmenlerin temel motivasyonunun federal devlete yönelik ‘öfke’ olduğu ortaya çıktı. Sandık başı anketlerine göre seçmenlerin yüzde 57’si federal devlete öfkeli olduğunu belirtirken, yüzde 36’sı memnun olmadığını söyledi.

Seçmenler, bu nedenle, profesyonel bir politikacı yerine politika dışından bir isme yöneldiklerini belirtiyor.

Bu eğilim özellikle partide kıran kırana bir ikincilik mücadelesi veren iki senatöre kötü haber. Bugünlerde partinin merkez kanadından ve Kongre üyelerinden çok sayıda ünlü ismin etrafında toplandığı Senatör Marco Rubio, ilk dört eyaletten tekini bile kazanamamasına rağmen hala kendisini ‘Trump’ın alternatifi’ olarak pazarlıyor. Evanjelik seçmenin ve Çay Partililerin gözdesi olan Texas Senatörü Ted Cruz ise Iowa’da kazandıktan sonra New Hampshire’da dördüncü olmuş ve son olarak en favori görüldüğü South Carolina önseçimlerinde üçüncü olarak ağır bir yenilgi almıştı.

Nevada Cumhuriyetçi Parti önseçimi sonuçları:

Candidate illustration
Trump
45.9%
Candidate illustration
Rubio
23.9%
Candidate illustration
Cruz
21.4%
Candidate illustration
Carson
4.8%
Candidate illustration
Kasich
3.6%

ABD önseçim klavuzu: “Caucus”, “primary” ve diğer merak ettikleriniz