Skip to content
Menu

NASA, 18 bin 300 aday arasından 14 astronutu nasıl seçecek?

astronot

AMERİKA BÜLTENİ (24 Şubat 2016)

NASA’nın 2017 sınıfı için astronot başvurularını kabul edeceğini, Kasım ayında buradan haber vermiştik. 14 Aralık 2015 günü başlayan başvurma süresi bugün itibarı ile sona erdiğinde nerdeyse 40 yıllık rekorun kırıldığı ortaya çıktı. Bundan önceki rekor 8000 bin başvuru ile 1978 yılına aitti. NASA’nın ‘uzya mekiği’ programını başlatmasının hemen öncesi yani. Bu yıl ise tam 18 bin 300 kişi, NASA’nın ‘Mars kuşağı’ dediği 2017 sınıfına katılabilmek ümidiyle başvurdu. Ancak bunlardan en az 8 en fazla 14’ü seçilecek. Belki de Mars’a ayak basan ilk astronot bu kişiler arasından çıkacak.

NASA en en son 2011 yılında astronot alımı yapmış 6100 aday arasından 8 astronot seçmişti. 2011 yılından beir NASA ilk kez astronot adayı alımı yapacak. NASA’nın bu kez ilanlarını geleneksel medyadan çok Reddit gibi internet ve sosyal medya platformlarında duyurması dikkat çekmişti.

NASA’nın sıkı başvuru şartlarına rağmen 18 binden fazla başvuru elde etmesi, nitelikli iş gücü arasında uzay çalışmalarına ilginin de bir göstergesi. Başvurunun kabul edilmesi için öncelikle adayların Amerikan vatandaşı olmaları şartı aranıyor. Adaylar, mühendislik, biyoloji, fizik veya matematik dallarından birinden en az lisans diplomasına sahip olmak zorunda. Bu alanlarda lisansüstü ve doktora yapmış olmak ise adayları daha avantajlı kılıyor. 2011’deki aımda 1300 aday bu şartlara sahip olmadığı için elenmişti.

Diplomanın yanı sıra adayların, bu alanlarla ilgili en az 3 yıl profesyonel iş deneyimine sahip olmaları veya bir yolcu uçağında en az 1000 saatlik pilotluk deneyimine sahip olması gerekiyor.

Ayrıca astronot adayının boyunun 1.57 metre ile 1.90 arasında olması gerekiyor.

Ön incelemede bu şartlara sahip olmayanlar elenecek. Geri kalanları ise, ‘yüksek niteliklilerin’ belirleneceği bir başka aşama bekliyor. Bu aşamada NASA astronotlarından oluşan bir heyet tek tek bütün başvuru sahiplerini niteliklerine göre inceleyecek ve ‘yüksek niteliklileri’ belirleyecek.

Bunlar arasından yaklaşık 400 – 600 kişi en yüksek nitelikler olarak seçilecek ve özel yaşamları dahil haklarındaki tüm bilgi ve değerlendirmeler kontrol edilecek.

Bütün bu aşamalardan sonra heyet, seçtiği 120 kadar adayı Houston’daki Johnson Uzay Merkezine davet edecek.

Adaylara, sağlık testlerinin yanı sıra oryantasyon testleri uygulanacak. Özel mülakatlar gerçekleştirilecek.

Ve bütün bunların sonunda NASA, 8 ile 14 arasındaki yeni astronotu 2017’nin ortalarında açıklayacak.

Ancak bu bir düzine astronot için işin asıl zorlu kısmı ondan sonra başlayacak. 1 yılı aşkın süre askeri hayatta kalma eğitimi, su eğitimi, dalgıçlık, alçak ve yüksek basınca dayanıklık, Rusça eğitimi, yerçekimsiz ortama sahip uçaklarda uçuş gibi çok zorlu bir eğitim sürecinden geçecekler.

Ve ondan sonra göreve hazır hale gelen astronotlar, 2018’den itibaren Uluslararası Uzay İstasyonu ve Mars misyonu aracı olan Orion ile NASA işbirliğinde inşaları devam eden ticari mekikler Boeing’e ait CST 100 Starliner ve SpaceX’e ait Crew Dragon’da görevlendirecekler.

NASA yöneticisi Charles Bolden yaptığı açıklamada, ‘’yeni kuşak astronotlar bize Mars’ta insan ayak izini gerçekleştirme hayalimize yardım edecekler’’ dedi.

İLGİLİ HABERLER

Astronotların uzaydaki günlük yaşantısı nasıl? 

Uzay yarışının kısa tarihi…