Skip to content
Menu

New York, ‘dünyanın milyarderler başkenti’ ünvanını Pekin’e kaptırdı

alibaba-jack-ma
Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, Çin’in son dönemde yıldızı yükselen milyarderleri arasında.

AMERİKA BÜLTENİ (25 Şubat 2016)

Dünyada en fazla dolar milyarderinin yaşadığı kent artık New York değil. Pekin’de yaşayan milyarder sayısı 100’e ulaşınca Çin’in başkenti dünya milyarderlerinin başkenti haline geldi. New York, 95 milyarder ile ikinci sıraya geriledi. Çin merkezli lüks dergiler yayıncılığı yapan Hurun Report’un hazırladığı araştırmaya göre Pekin’in milyarder nüfusuna sadece son bir yılda 32 yeni milyarder katılırken, New York’ta artış 4 ile sınırlı kaldı. Moskova ise 66 milyarder ile üçüncü sırada yer aldı. Bu üç şehri iki Çin kenti daha takip ediyor. Hong Kong 64 milyardere evsahipliği yaparken, Şanghay 50 milyar ile beşinci sırada yer aldı. Çin ilk 10’da 5 şehirle paranın ülkesi olduğunu ispatladı. Çin’in diğer iki milyarder şehri ise Shenzhen ve Hangzhou.

New York’un en önde gelen milyarderlerinden biri eski belediye başkanı da olan Michael Bloomberg. 37 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin 10 ismi arasına da girdi. New York’un en ünlü milyarderi ise ABD başkan adaylığı yarışını alt üst eden Donald Trump. Emlak ve eğlence dünyasının baronu servetini 6,5 milyar dolara ulaştırdı.

Çin’in en zengin kişisi, Wang Jianlin. Emlak ve eğlence dünyasının önde gelen patronu Jianlin, Hurun’un dünyanın en zenginleri listesinde 26 milyar dolarlık net serveti ile 21’nci sırada yer alıyor.

Çin’in diğer önde gelen milyarderleri arasında Alibaba internet alışveriş platformunun kurucusu Jack Ma’nın yanı sıra, popüler meşrubat firması Wahaha’nın sahibi Zong Qinghou, sosyal medya platformu Tencent’in patronu Ma Huateng, arama motoru Baidu’nun patronu Robin Li ve telekonomikasyon ürünü üreticisi Xiamoi’nin patronu da yer alıyor.

Çin ovası milyarder yuvası!

Hurun’un 2016 raporuna göre sadece Pekin New York’u geçmedi aynı zamanda Çin de 568 milyarder ile ABD’yi geçerek dünyanın en fazla milyardere sahip ülkesi oldu. ABD, 535 milyarder ile ikinci sırada kalırken, Hindistan 111 milyarder ile üçüncü sırada yer aldı. Çin dışında yaşayan Çinli milyarderler ile beraber dünyadaki toplam Çinli milyarder sayısı ise 630’a ulaştı. ABD’de 8, Fransa ve Kanada’da 1, güneydoğu Asya’da 56 Çinli milyarder yaşıyor.

Hurun listesine göre dünyadaki milyarder nüfusu son bir yılda 99 kişi artı ve 2188 kişiye ulaştı. Bu milyarderlerin toplam serveti ise 7.3 trilyon dolara ulaştı ki bu Almanya ve İngiltere’nin GSH’larının toplamından büyük. ABD’nin GSYH’sının ise yarısına yakın. Dünyanın 68 ülkesinde en az 1 milyarder yaşıyor.

Miras yoluyla değil de kendi başarısıyla kazanan milyarderlerden 47’si 40 yaşın altında kişilerden oluşurken bunlar arasında Snapchat’ın 25 yaşındaki kurucusu Evan Speigel ve 26 yaşındaki ortağı Bobby Murphy de var.

Hurun araştırmasına göre dünyanın en zengin iki ismi ise Bill Gates (80 milyar dolar) ve Warren Buffet (68 milyar dolar). Meksikalı Carlos Slim ise 50 milyar dolara gerileyen serveti ile ilk üçe giremedi. Zara’nın sahibi Amacio Ortega da 68 milyar dolarlık serveti ile ilk üçte yer aldı.

Rapora göre son bir yıldaki ekonomik gelişmelere üretim, ilaç, yatırım ve teknoloji sektörlerinin iyi bir yıl geçirmesine yardım ederken, enerji ve emlak sektörü kötü bir yıl yaşadı.

Hurun’a Göre Dünyanın En Zengin 10 Kişi Şöyle

 İsim Serveti  ($milyar) Ana servet kaynağı  Yaş  Ülkesi
1- Bill Gates 80 Yatırım 60 ABD
2↑ Warren Buffett 68 Berkshire Hathaway 85 ABD
3↑ Amancio Ortega 64 Zara 79 İspanya
4* Jeff Bezos 53 Amazon 52 ABD
5↓ Carlos Slim Helu 50 America Movil 76 Mexico
6↑ Mark Zuckerberg 47 Facebook 31 ABD
7↓ Larry Ellison 46 Oracle 71 ABD
8- David Koch 44 Enerji 75 ABD
8- Charles Koch 44 Enerji 80 ABD
10↓ Bernard Arnault 37 LVMH 66 Fransa
10* Michael Bloomberg 37 Bloomberg 73 ABD

Kaynak: Hurun Research Institute 2016