Skip to content
Menu

Demokrat Partide Hillary Clinton, South Carolina’yı da kazandı

hillary

AMERİKA BÜLTENİ (27 Şubat 2016)

Demokrat Partinin South Carolina önseçimini kazanan Hillary Clinton, hem Bernie Sanders’ı hem de 2008’deki lanetini yenmenin sevincini yaşıyor. 2008 yılındaki tarihi yarışta Barack Obama’nın South Carolina’yı kazanması ile Hillary Clinton’ın yenilgi süreci başlamıştı. Bu yüzden birçok analist, South Carolina’yı Bernie Sanders için ‘Obama momentumu yakalamak için en kritik kavşak’ olarak görüyordu.

Demokrat Partinin South Carolina eyaleti seçmenleri çoğunlukla siyahlardan oluşuyor ve 2008 hariç 90’lı yılların başından beri Clinton ailesini destekliyorlar. Bernie Sanders, South Carolina’da kazanamasa bile az farkla yenilerek, ‘sadece beyazların desteklediği aday’ analizlerine son vermek istiyordu. Ancak, ağır bir yenilgi aldı. Hillary Clinton oyların yüzde 74’ünü kazanırken, yüzde 26’sı Bernie Sanders’a gitti. Bu sonuça eyaletin 57 delege oyundan 43’ü Hillary Clinton’a, 14’ü ise Bernie Sanders’a gitti.

Bu seçim zaferi, 1 Mart Salı günü 10’dan fazla eyalette birden yapılacak önseçim öncesi Hillary Clinton’ın kampanyasına büyük psikolojik üstünlük sağladı.

Hillary Clinton da eyalette kazanmasının belli olmasından sonra yaptığı açıklamada artık bir aday adayı gibi değil de Demokrat Partinin adayı gibi konuşarak, seçim kampanyasının artık ülke çapında olduğunu ve artık hedeflerinin Donald Trump olduğunu ilan etti:

‘’Trump’ın iddia ettiği gibi Amerika’yı yeniden büyük yapmaya ihtiyacımız yok. Amerika zaten büyük. Amerika’yı yeniden bütünleştirmeye ihtiyacımız var. Duvarları yapmak yerine üke içindeki görünmez duvarları da yıkmaya ihtiyacımız var’’

Bernie Sanders ise kampanya çalışmaları için bulunduğu Minnesota’da yaptığı açıklamada rakibi Clinton’ı South Carolina zaferinden dolayı kutladı ve ‘’Politikanın bazı geceleri kazanırsınız, bazılarında kaybedersiniz. Bu akşam biz kaybettik. Salı günü 800 delege oyu için çok sayıda eyalette önseçim var ve biz bunların çoğunu kazanmaya niyetliyiz’’ dedi.