Skip to content
Menu

Dünyanın en özgür pasaportu: Alman pasaportu

german-passportAMERİKA BÜLTENİ (29 Şubat 2016)

Bir pasaportun gücü, sahiplerine sağladığı ‘seyahat özgürlüğü’ ile doğru orantılı. Seyahat özgürlüğü ise bir pasaportun sahiplerinin vizesiz seyahat edebildiği ülke sayısı ile…

24 Şubat’ta yayınlanan 2016 Vize Kısıtlamaları Endeksine göre dünyadaki 218 ülke veya bir ülkeye bağlı bölgeden 177 tanesine vizesiz seyahat edebilen Alman pasaportu dünyanın en özgür pasaportu. Londra merkezli vatandaşlık ve göçmenlik firması Henley & Partners’ın her yıl yayınladığı endeksin bu yılki şampiyonu da 2014’ten beri aynı endekste birinci sırada bulunan Almanya pasportu oldu. Almanya’yı 176 ülkeye vizesiz seyahat edebilen İsveç takip ediyor.

Fransa, İtalya, Finlandiya, İspanya ve İngiltere pasaportları ise 175 ülke ile üçüncü sırada yer alıyor. 174 ülke ve bölgeye vizesiz seyahat edebilen Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları ise Belçika, Danimarka ve Hollanda ile beraber dördüncü sırada bulunuyor.

Dünyanın en özgür olmayan pasaportları ise Somali, Irak, Pakistan ve Afganistan’a ait. Endekste 2014 yılına kadar bir ara 38’nciliğe kadar gelen Türkiye son bir yılda hızla daha da geriye gitti ve bu yıl 104 basamaklı sıralamada 51’nci sıradaki ülkeler arasında yer aldı.

Raporada bir ülkenin vatandaşlarının çok fazla ülkeye vizesiz seyahat edebilmesinin en çok, diğer ülkelerle diplomatik ilişkilerinin gücüne bağlı olduğuna dikkat çekiliyor. Vize kısıtlamalarında ayrıca, mütekabiliyet, güvenlik riskleri, vize ve göçmenlik kuralları ihlali riski gibi faktörler de rol oynuyor.