Skip to content
Menu

Önseçim gecesinin galipleri Clinton ve Trump

clinton-trump

AMERİKA BÜLTENİ (16 Mart 2016)

ABD’nin iki büyük partisindeki başkan adaylığı yarışında Salı akşamı 5 eyalette önseçim yapıldı.  Gecenin en fazla delegeye sahip olan eyaleti Florida’da Cumhuriyetçilerde Donald Trump ve Demokrat Partide Hillary Clinton kazandı. Bu sonuçlarla Clinton ve Trump, partilerinin başkan adaylığına bir adım daha yaklaştılar.

CUMHURİYETÇİ PARTİ

Florida senatörü Marco Rubio, kendi memleketini açık farkla Trump’a kaybedince, adaylıktan çekilme yolunda ilk adımı attı ve seçim kampanyasını askıya aldı. Ancak Trump aynı başarıyı gecenin ikinci kritik eyaleti Ohio’da gösteremedi. Ohiolu seçmenler, eyaletin 66 delegesini de Ohio valisi John Kasich’e verdi. Ancak toplam delege sayısında hala çok geride kalan Kasich’in yarışı kazanması oldukça zor görünüyor.

Ted Cruz, sonuçların açıklanmasından sonra, Rubio’nun da çekilmesiyle, Donald Trump’ı durdurabilecek tek isim kaldığını iddia etti:

‘Yarından itibaren artık her Cumhuriyetçinin daha açık bir seçim şansı var. Sadece iki adayın başkan adaylığı için yolu açık: Biz ve Trump. Başka kimsenin matematiksel olarak şansı yok’

Kalan delege: 1,141

Adayların halen kazandıkları delege sayıları:

Trump D. Trump 619
Cruz T. Cruz 394
Rubio M. Rubio 167
Kasich J. Kasich 136
 Kazanmak için gerekli asgari delege sayısı: 1237

DEMOKRAT PARTİ

Demokrat Partide ise Hillary Clinton, Florida ve Ohio gibi iki büyük eyaleti de rahat kazanarak adaylığa çok yaklaştı. Sayılan oyların yüzde 70’ine göre Clinton rakibi Sanders’e karşı Florida’da yüzde 65’e 33, North Carolina’da  yüzde 55’e 41 ve Ohio’da yüzde 56’ya 43 üstünlük kurdu. Illinois ve Missouri eyaletlerinde ise oy sayımı devam ediyor.

Hillary Clinton’ın zafer konuşmasında ise hedefi rakibi Bernie Sanders değil, Donald Trump’tı:

‘’Bir başkan adayı, 12 milyon göçmenin sınırdışı edilmesini, bütün Müslümanların ABD’ye girişinin yasaklanmasını istiyor işkenceyi savunuyorsa bu onu güçlü bir aday yapmaz, yanlış bir aday yapar’’.

Kalan delege sayısı: 2,573

Adayların delege sayısı:

Clinton H. Clinton 1,488
Sanders B. Sanders 704

Adaylığı kazanmak için gerekli asgari delege sayısı: 2,383