Skip to content
Menu

California, dünyanın altıncı büyük ekonomisi

california2

AMERİKA BÜLTENİ (27 Temmuz 2016)

ABD’nin California eyaletinin ekonomisi 2016’nın ikinci çeyreğinde Fransa’yı geçerek dünyanın altıncı büyük ekonomisi haline geldi. California’nın yakın gelecekte dünyanın beşinci büyük ekonomisi olma ihtimali de oldukça güçlü. Zira, IMF listesine göre California’nın hemen üstündeki ülke, Temmuz başında Brexit referandumu kararı ile önemli bir ekonomik yavaşlığa giren İngiltere. Birleşik Krallık’ın GSH’sı, 2016’nın ilk çeyreği itibarı ile 2,85 trilyon dolar civarında. ABD Çalışma Bürosu istatistiğine göre California’nın GSH’sı ise 2,46 trilyon dolar civarında.

İngiltere ekonomisi, 2015 rakamları itibarı ile California ekonomisinden yüzde 15 daha büyük seviyedeydi. California ekonomisi 2015 yılında yüzde 4.1 oranında büyürken, İngiltere ekonomisi sadece yüzde 0.5 oranında büyümüştü. Bununla beraber Brexit referandumu sonrası bu büyümenin de tamamen sona erdiği tahmin ediliyor. Büyüme trendleri gözönüne alındığında, California’nın en fazla 5 yıl içinde İngiltere’yi de geçerek dünyanın beşinci büyük ekonomisi olacağı tahmin ediliyor.

California eğer bağımsız ülke olsaydı, IMF’nın ülkeler GSH listesinde geride bırakmış olacağı ülkeler arasında, yedinciliğe gerileyen Fransa’nın yanı sıra, sırasıyla Hindistan, İtalya, Brezilya, Güney Kore, İspanya, Avustralya ve Rusya da bulunuyor. Ekonomisi California’dan daha büyük olanlar ise bir bütün olarak ABD, Çin, Japonya, Almanya ve İngiltere.

Bir başka ilginç rakamsal gösterge ise California’nın eyalet nüfusu 39,14 milyon iken Fransa’nın nüfusunun 66,4 milyon olması. Yani California, yüzde 40 daha az nüfusa sahip olmasına rağmen Fransa’dan daha fazla üretiyor.

Ekonomisi de nüfusu gibi çoğulcu

Dünyanın en büyük 10 şirketinden dördünün merkezi California’da. Google’ın çatı holdingi Alphabet ve Facebook başta olmak üzere teknoloji devleri ekonominin omurgasını oluşturuyor. Californai merkezli internet ve teknoloji firmalarının yıllık geliri 732 milyar dolar civarında. ABD’deki toplam teknoloji gelirinin yüzde 53’ü, sadece California eyaletinde gerçekleşiyor. San Francisco merkezli Wells Fargo, piyasa değeri olarak dünyanın değerli bankalarından biri. California, tarımsal üretimde de ABD’nin ve dünyanın en önde gelen coğrafyalarından biri. ABD’nin badem, hurma, incir, kivi, şeftali, zeytin, fıstık, erik ve ceviz ihtiyacının nerdeyse tamamını tek başına karşılıyor. İmalat sektöründe California’nın yıllık üretiminin büyüklüğü ise 255 milyar dolar civarında. California’nın sadece nüfusu değil ekonomisi de oldukça çoğucu bir yapıya sahip. Eyaletin en büyük şirketleri, bankacılık, bioteknoloji, iletişim ekipmanları ve diğer teknoloji donanımları, yarı iletkenler, çeşitli yazılım ürünleri, sağlık sigortası, online perakende satış, petrol ve doğal gaz ile film ve gibi alanlarda faaliyet gösteriyor.

California ayrı bir devlet olsaydı, dünyanın en büyük 10 ekonomisi sıralaması şöyle olacaktı:
( trilyon dolar olarak)

1 ABD 18,5
2 Çin 11,3
3 Japonya 4,4
4 Almanya 3,4
5 İngiltere 2,8
6 CALIFORNIA 2,46
7 Fransa 2,42
8 Hindistan 2,2
9 Italya 1,8
10 Brezilya 1,5