Skip to content
Menu

Schumer’den iddialı çıkış: ‘Demokratların çağı daha yeni başlıyor’

schumer

AMERİKA BÜLTENİ (30 Temmuz 2016)

2015’in son çeyreğine kadar bile Donald Trump’ın Cumhuriyetçi Parti adaylığını kazanabileceğine kimse ihtimal vermiyordu. Ancak, önce anketlerde yükseldi, eşitliği yakaladı ve hızla yükselerek adaylığı kaptı. Yaz başına kadar ise Trump’ın aday olsa bile başkan seçilebileceğine pek kimse şans vermiyordu. Ancak Trump bir kez daha anketlerde hızla yükseldi ve Hillary Clinton ile arasındaki farkı kapattı. Hatta bazı anketlerde önde bile çıkıyor. Bu da Demokrat Partili çevrelerde, ‘acaba başkanlığı da mı Trump kazanacak’ korkusunu hiç olmadığı kadar yükseltti. İşte bu ortamda Senatodaki en kıdemli Demokratlardan biri olan Demokrat Parti New York Senatörü Chuck Schumer’den oldukça iddialı bir çıkış geldi. Schumer, sadece Hillary’nin başkan ve kendisinin Kasım ayında başkanlık seçimi ile beraber yapılacak Kongre seçimlerinden sonra Senato çoğunluk lideri olmakla kalmayacağını, siyasette yeni bir ‘Demokrat Parti çağı’ başlayacağını da savundu. Politico gazetesine konuşan Senatör Schumer’e göre, Kasım seçimlerinden sonra Demokratların hem Beyaz Saray’da hem de Kongre’de en az bir kuşak sürecek bir sandık hakimiyeti oluşacak: ‘’Demokrat bir kuşak olacak. Başkan Obama bunun oluşmasına yardım etti. Ancak Amerika’nın demografik ve ideolojik olarak gittiği yer de bu…’’

Demokrat Partinin, Senato çoğunluğunu kazanabilmesi için elindeki hiçbir koltuğu kaybetmeden en az 4 senatör koltuğu daha kazanması gerekiyor. Bu yıl 34 Senatör koltuğu için seçim var. Bunların sadece 9’u Demokratların elinde ve 24’ü Cumhuriyetçilere ait. Bu sayısal tablo da Demokratların iki yıl aradan sonra yeniden Senato çoğunluğunu ele geçirmelerini çok mümkün hale getiriyor.

Schumer’e göre Demokratların en büyük sıkıntısı ise 2018 Kasım ayındaki ara dönem Kongre seçimleri olacak. Hillary’nin başkanlığın ilk yılına reformlarla damga vurma isteği, partinin sol kanadının Kongre çoğunluğuna da sahip olmakla daha solcu reformlar dayatması, merkeze yakın adayların koltuklarını kaybetmeme korkusuyla bu ajandaya çok fazla direnmemeleri, 2018’de seçiminde önemli bir geri tepmeye neden olabilir. Üstelik 2018’de seçim yapılacak 33 Senato koltuğundan 25’i Demokratlara ait olurken sadece 8’i Cumhuriyetçi Partili senatörlere ait olacak. ABD’de Senatörler altı yıllığına seçiliyor ve her seçimde Senato’nun üçte biri (33) sandalye için seçim yapılıyor.

Öte yandan Demokrat senatörlerin liderinin bu iddialı çıkışına Cumhuriyetçilerden tepki gecikmedi. Cumhuriyetçi Senatörler Komitesi sözcüsü Andrea Bozek, ‘’Senatör Schumer, New York ve Washington DC’nin dışına daha fazla çıkmalı ve seçim meydanlarındaki manzarayı görmeli’’ şeklinde konuştu.