Skip to content
Menu

Amerikalı olimpiyat sporcuları neden ek iş yapıyor?

rek-olimpiyat

AMERİKA BÜLTENİ (11 Ağustos 2016)

2016 yaz olimpiyat oyunları Brezilya’nın Rio de Janerio kentinde devam ediyor. Bu yıl olimpiyatta ABD’yi temsil eden 554 sporcu arasında, ev malzemeleri market zinciri ‘Home Depot’nun çok sayıda çalışanının olması dikkat çekiyor. Bu durum, olimpiyat sporcu adaylarına sağladığı olanaklar açısından ABD’yi diğer ülkelerden ayıran bir özellikten kaynaklanıyor. ABD, olimpiyat takımına katılacak sporcu adaylarını destekleme programı olmayan tek ülke. Dolayısıyla ABD’nin olimpiyat takımına girmek isteyen sporcular, tamamen kendi imkanları veya buldukları sponsorlar aracılığıyla katılıma hazırlanmak zorunda. Ancak popülaritesi sınırlı bir spor dalında mücadele eden bir sporcu için sponsor bulmak da oldukça zor bir konu. 2000, 2004 ve 2008 olimpiyat oyunlarında altın madalya kazanan gülle atmacı Adam Nelson, yıllık 15 bin doların üzerinde sponsorluk bulabilen olimpiyat sporcusu sayısının bütün dünyada 100-120 sporcuyla sınırlı olduğuna dikkat çekiyor.

Amerikalı bir olimpiyat sporcusu adayı için en rahatlatıcı çözüm, ek işte çalışması. Ancak bunun da, antrenmanlar için az zaman bırakması gibi bir sorunu da çözmeleri gerek. İşte Home Depot gibi birkaç firmanın bu tür sporcu adayları için sağladığı sponsorluklar var. Bu firmalarda ‘part-time’ çalışıp, ‘full-time’ maaş alabiliyorlar. Home Depot’nın ABD Olimpiyat Komitesi ile işbirliği içinde hazırladığı programı 16 yıl sürdü. Anheuser-Busch ve J.C. Penney gibi bazı firmaların da sporcuların antrenman saatine göre çalışma saatleri ayarladığı benzeri programları var.

ABD Olimpiyat Komitesi, gelirlerini, sponsor firmalar, lisans sözleşmeleri ve bağışlardan elde eden, kar amacı gütmeyen organizasyon (NGO) statüsünde bir kurum. ABD’yi olimpiyatlarda temsil etme ve bunun organizasyonunu yapma görevi ise bir kanuna dayanıyor. Olimpiyat Komitesinin, olimpiyat sporcularını aralarından seçmek için, çeşitli yardımlar sunabildiği aday atlet sayısı ülke genelinde en fazla 1500 civarında olabilmekte. Bunların büyük bölümü de bir şekilde profesyonel olarak kendisini ispatlayabilmiş sporcular. Dolayısıyla olimpiyata katılmaya kararlı yeni bir sporcunun oldukça yüksek miktarda paranın cebinden çıkmasını göze alması gerekiyor. Üstelik yolun sonunda madalya kazanamazsa, bu parayı geri kazanabilme şansı da yok.

Devlet desteğinden yoksun Amerikalı sporcuların yardımına koşan bir başka platform ise internet. Sporcular ‘GoFundMe’ platformunda bir web sitesi oluşturarak veya ‘AthleteBiz’ üzerinden finansal ve diğer destekler için bağlantılar kurabiliyor.

İLGİLİ:

Olimpiyatlar ile ilgili az bilinen bazı çarpıcı gerçekler