Skip to content
Menu

Obama’dan bir ilk daha: ABD’nin ilk Müslüman federal yargıç adayı

obama-qureshi

AMERİKA BÜLTENİ (7 Eylül 2016)

ABD Başkanı Barack Obama, görevinin sona ermesine aylar kala tarihi bir ilke daha imza attı. İlk kez bir Müslüman Amerikalı, federal yargıçlığa aday gösterildi. Obama, Pakistan kökenli yargıç Abid Riaz Qureshi’yi, ABD başkenti Washington DC’yi de içeren federal yargı bölgesinin yargıçlığına aday gösterdi. Eğer Senato da bu ismi onaylarsa, Qureshi ABD tarihinin ilk Müslüman federal yargıcı olacak.

Obama, açıklamasında, ‘’Sayın Qureshi’yi ABD Bölge Mahkemesi Hakimliğine aday göstermenin mutluluğunu yaşıyorum. Amerikan halkına dürüstlük ve adalete güçlü bir sadakatle hizmet edeceğinden şüphem yok.’’ dedi.

Pakistan’da doğan, Obama’nın da mezun olduğu Harvard Hukuk Fakültesinden 1997’de mezun olan ve halen ABD başkentindeki Latham & Watkins LLP adlı hukuk şirketinde avukatlık yapan Qureshi, sağlık sigortası ve kıymetli evrak yolsuzlukları ile mücadelesi ile biliniyor.

Senato’da halen çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçiler, Obama’nın boşalan ABD YÜksek Mahkeme üyeliğine Şubat ayında seçtiği Merrick Garland’ın atamasının onaylanması görüşmelerini yapmaya direndiler. Senato Cumhuriyetçileri, yeni başkan 2017 Ocak ayında göreve başlayıncaya kadar yargısal makamlara atamaları onaylamayı reddettiği için Qureshi’nin atamasının onaylanması beklenmiyor. Ancak Hillary Clinton’ın seçilmesi halinde Qureshi’yi yeniden atama olasılığı yüksek. Obama’nın ABD başkanlık seçimine iki ay kala yaptığı bu tercihin, seçim mitingleri ve TV açıkoturumlarının öncelikli tartışma konularından biri olması bekleniyor.

Obama, Sonia Sotomayor’u seçerek ABD tarihinde Yüksek Mahkeme’nin ilk Hispanik üyesinin atamasını gerçekleştirmişti. Obama 2012 yılında da Hindistan kökenli Sri Srinivasan’ı federal temyiz mahkemesine atayarak bir ilke daha imza atmıştı.