Skip to content
Menu

ABD’de din ekonomisinin yıllık büyüklüğü 1,2 trilyon dolar

kilise-para-din

AMERİKA BÜLTENİ (17 Eylül 2016)

Amerika Birleşik Devletlerinde din ekonomisinin yıllık büyüklüğünün, aralarında Google, Apple ve Amazon’un da bulunduğu 10 büyük teknoloji firmasının yıllık gelirlerinin toplamından fazla olduğu ortaya çıktı. Aynı zamanda İnanç Özgürlüğü ve İş Dünyası Vakfının da başkanı olan ve uluslararası dini demografi ve bunun sosyo ekonomik etkileri konusunda uzman olan Brian Grim’in Newseum Institute uzmanı da olan kızı Melissa Grim ile birlikte hazırladığı ve Georgetown Üniversitesince ‘Dinin Amerikan Toplumuna Sosyo-Ekonomik Katkısı: Deneysel Bir Analiz’ başlığıyla yayınlanan araştırmaya göre, yıllık 1,2 trilyon dolarlık Amerikan din sektörü, eğer tek başına bir ülke olsaydı dünyanın 15’ncü büyük ekonomisi olacaktı.

Guardian gazetesinin haberine göre, 1,2 trilyon dolar değeri, ‘’ülkedeki dinsel kurumların değeri, dinsel gruplarca açılan okullar, bakımhaneler, hastaneler, yine arkasında dinsel grupların olduğu ekonomik faaliyetler, koşer ve helal gıda pazarları, sosyal ve hayırseverlik çalışmaları ile bütün bu çalışmalardaki istihdam ücretleri’’ gözönünde bulundurularak belirlendi. Brian Grim, açıklamasında bu hesaplamanın oldukça ölçülü bir hesaplama olduğunu söyleyerek gerçek rakamların bundan çok daha büyük olabileceğini kaydediyor. Grim’e göre ABD genelinde, 236 ayrı inanca (217’si değişik Hristiyan gruplar) ait 344 binden fazla dinsel grup (congregation), ülke genelinde yüzbinlerce kişiyi istihdam ediyor ve her yıl milyarlarca dolar değerinde mal ve hizmet satınalımı yapıyor. Yine rapora göre, 150 milyondan fazla Amerikalı, yani ABD nüfusunun yarısına yakını bir dinsel gruba üye. ABD’deki en büyük 50 hayırseverlik kurumunun 20’si dinsel grup kökenli ve bunların yıllık geliri 45 milyar doları geçiyor. Washington Post gazetesinin haberine göre ise bunlardan en büyüğü, yıllık 21 milyar dolarlık geliri ile Lutheran Services of America.

Araştırma aslında, ABD’de dinsel faaliyetlerin parasal değeri konusunda üç tahmini rakam belirledi. Bunlardan en düşüğü olan ve sadece dini amaçla kurulmuş kurumların gelirlerini dikkate alan tahmin yıllık 378 milyar dolar öngörüyor. Orta değerdeki 1,2 trilyon dolarlık tahmin ise buna, dini gruplarca üretilen mal ve hizmetlerin değerleri ile ekonomik faaliyetlerini de katıyor. Üçüncü ve en büyük tahminde dini grupların kişisel gelirleri de dahil ediliyor ve ABD’de aktif dinsel grupların toplam ekonomik değerini yıllık 4,8 trilyon dolar olarak tespit ediyor. Her üç tahmine de dini grupların elindeki menkul ve gayrimenkul servetlerinin değerleri dahil edilmiş değil. Rapor sonunda, ‘’Bu rakamlar gösteriyor ki, din sektörü, genel olarak Amerikan ekonomisinin çok önemli bir bileşenidir ve Amerikan toplumunun çoğunluğunu doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir’’ tespiti yapıldı.