Skip to content
Menu

Wikileaks, ABD seçimlerinden önce belgeler yayınlayacağını açıkladı

rek-wiki-assange

AMERİKA BÜLTENİ (4 Ekim 2016)

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, 8 Kasım ABD başkanlık seçimi öncesinde ABD seçimleri ve üç ayrı hükümet ile ilgili 1 milyon civarında kritik belgeyi yayınlayacaklarını açıkladı. Assange, belgeleri Hillary Clinton’a zarar vermek için yayınlayacakları iddiasını ise reddetti. Assange, belgelerin yayımına gelecek hafta başlayacaklarını ve sonraki 10 hafta boyunca her hafta yeni grup belgeyi kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Assange, ABD başkanlık seçimi ile ilgili belgelerin 8 Kasım’dan önce yayınlanacağına dikkat çekti.

Wikileaks.org adresi 2006 yılının ekim ayında kuruldu. Site 2007 yılı Ocak ayında belge yayınına başladı. ABD’nin Guantanamo üssü hapishanesinin gizli talimatnamesini yayınlayarak dünyanın dikkatini çekti. O günden beri 10 milyona yakın gizli resmi belge açıkladı. 2010 yılında ABD helikopterlerinin Irak’ta silahsız sivillere atış yapmasını gösteren videoları yayınlaması bugüne kadarki en ses getiren eylemi oldu. Aynı yıl ABD elçilikleri ile Dışişleri bakanlığı arasındaki gizli yazışmaları yayınlaması da bütün dünyada yankı yaptı. Assange, Wikileaks’in yapısı ve faaliyet tarzında da değişikliklere gidecekleri sinyali verdi. Buna göre Wikileaks, sansürsüz ve güvenli şekilde belge paylaşmak isteyenlerin üyeliğine açık bir platforma dönüşmeyi planlıyor. Wikileaks kurucusu, medya bağlantılarını da güçlendireceklerini kaydetti. Birçok yeni eleman istihdam edecek olan grup önümüzdeki 3 yılda 100 yeni gazeteci daha istihdam edecek.

Hakkındaki tecavüz suçlaması nedeniyle İsveç’e iade edilmek üzere tutuklanma talebi nedeniyle 2012 yılından beri Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinde sığınmacı olarak yaşayan Assange, Wikileaks’in 10’ncu kuruluş yıldönümü için Berlin’de düzenlenen etkinliğe video bağlantı aracılığıyla katıldı. ‘Kendinizi nasıl hissediyorsunuz‘ sorusuna, 4 yıldır elçilik binasının dışına çıkamayıp güneş görememesine atıfla, ‘rengi solmuş’ diye yanıt verdi. Bu nedenle, tıbbi araştırmalar için iyi bir denek olduğu şakası yaptı.