Skip to content
Menu

Bu yıl ABD’ye Nobel kazandıran 6 bilimci de göçmen

rek-nobel-fraser-stoddart
İskoç kökenli Amerikalı kimyacı Fraser Stoddart, 2016’da Nobel Kimya ödülünün sahiplerinden biri oldu.

AMERİKA BÜLTENİ (13 Ekim 2015)

Amerika Birleşik Devletleri şu ana kadar açıklanan 2016 Nobel ödüllerinden altısını daha kazanarak en fazla Nobel kazanan ülke statüsünü sürdürdü. Ancak bu yıl ABD’ye Nobel kazandıran 6 ismin ortak bir özelliği daha var; Hiçbiri ABD’de doğmadı. Altı bilim insanından beşi İngiltere’de ve biri Finlandiya’da doğdu.

Göçmenlerin ABD’de bilimsel ve teknolojik üretime katkıları, bu yıl başkanlık seçimindeki ‘göçmen karşıtı’ hava nedeniyle ayrıca dikkat çekiyor. Donald Trump’ın kampanyası ve Avrupa’da yükselen aşırı sağcı dalgalar göçmenliği ülkelerine sorun getiren bir fenomen olarak yansıtıyor. Bu da Batı ülkelerinin iç politikalarında hararetli bir göçmenlik tartışmasına neden oluyor.

ABD, 1903 yılından bugüne kadar kazandığı 362 Nobel ödülünün yüzde 25’ini Amerika’daki göçmenler sayesinde kazandı. Bu oran son çeyrek yüzyılda hızla yükseliş eğilimine girdi. Örneğin Amerikan Politikası Ulusal Vakfı verilerine göre sadece 2000 yılından beri kimya, tıp ve fizik dallarında ABD’nin kazandığı 78 Nobel’den 31’ini (yüzde 40) ABD’de doğmamış göçmen bilim insanları kazandırdı.

Halen Amerika genelindeki bilimsel ve mühendislik faaliyetlerinde işgücünün yüzde 20’sini Amerikalı olmayan göçmenler oluşturuyor. Birçok analiste göre ABD’nin bilimsel ve teknolojik gelişmelerde öncü olmasının en önemli nedenlerinden biri bu. 2016’da Nobel Kimya ödülü sahibi İskoç kökenli Fraser Stoddart da yaptığı açıklamada aynı görüşü paylaşıyor: “ABD’nin bugünkü hale gelmesinin nedeni bence çoğunlukla bu açık sınır politikası. Bugünün politikacıları bu çağın insanı değiller“. Ona göre, Amerikan bilimsel düzeni, göçmenliğe sırtını dönmedikçe gücünü koruyacak. Trump’ın savunduğu gibi Amerikalı olanlara öncelik verme gibi bir eğilim içine girdiğinde gerilemeye başlayacak.

Stoddart ile beraber kimya ödülü kazanan İngiliz kökenli Duncan Haldane de The Hill’e yaptığı açıklamada, birçok bilim insanını ABD üniversitelerine çeken şeyin ‘araştırmalara teşvik eden araştırma dostu fon sistemi‘ olduğunu söylüyor. Haldane, zorlaştırılacak göçmenlik işlemlerinin birçok insan için caydırıcı bürokratik kabusa dönüşebileceği uyarısı yapıyor.